Peste 600 de angajați din sistemul de învățământ din Botoșani au protestat, vineri, în Piața Revoluției, pe fondul negocierilor eșuate cu reprezentanții Guvernului. Sindicaliștii reclamă că învățământul preuniversitar este marginalizat și subfinanțat, transmițând ferm că acțiunea de protest se va încheia când cerințele privind salarizarea vor fi îndeplinite.
„Ne aflăm în a cincea zi de grevă generală declanșată la nivelul învățământului din România. Inclusiv învățământul din Botoșani se află cu foarte mulți colegi de-ai noștri în grevă. Practic, promisiunile de până acum ale guvernanților sunt nesemnificative și ni se pare că se dorește doar spargerea unității sindicale prin oferirea unor mici soluții unor anumite categorii de salariați din învățământ. Revendicările noastre au fost clare, sunt cele care le-am formulat la începutul acțiunii și pe care le menținem în continuare”, a afirmat Liviu Axinte, președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ (LSI).
El a subliniat că greva cadrelor didactice a fost precedată de mai multe acțiuni de avertisment, pe care guvernanții le-au ignorat.
„La această grevă generală am ajuns împinși fără voia noastră. Am făcut numeroase demersuri la nivel central și local, am adus la cunoștință problemele noastre, dar nu au fost soluționate în niciun fel. Nu ne-am dorit această grevă generală. Principala noastră revendicare, o spunem asumat, este majorarea salariilor. Finanțarea unităților de învățământ, a bazei, stă în responsabilitatea administrației. Nu vrem să fim blamați pentru că solicităm salarii mai bune decât în prezent”, a mai spus Liviu Axinte.
Sindicalistul a relatat, în timpul discuțiilor purtate cu prefectul Sorin Cornilă, că au fost făcute anumite presiuni pentru ca greva să fie abandonată.
„S-au făcut anumite abuzuri în școli, cu oameni intimidați să nu intre în grevă. În celelalte școli, directorii au înțeles demersul. Aceste abuzuri nu au făcut bine stării din învățământ”, a precizat liderul LSI.
În completare, sindicalista Iuliana Nacu a atras atenția că performanța în orice domeniu necesită finanțare pe măsura cerințelor.
„În toate domeniile, calitatea se plătește. În urma negocierilor, s-a dat aceeași ofertă, dar cu alte cuvinte. S-a vorbit despre acel card educațional din care să ne cumpărăm noi echipamente IT, să ne plătim cursuri pe care trebuie să le plătească statul. Am avut curajul și l-am întrebat pe domnul ministru de Finanțe și pe domnul de la Proiecte Europene ce aș putea eu să-mi mai cumpăr, pentru că în pandemie pe banii noștri ne-am cumpărat de toate, că am fost nevoiți. Au fost niște negocieri cum vorbesc doi morți între ei. Vor mai fi niște negocieri. Ceea ce noi ne dorim foarte mult este o formă scrisă și clară a ceea ce se oferă, că vorbele zboară”, a spus Iuliana Nacu, lidera Sindicatului Învățământului Preuniversitar.
Greva generală a fost declanșată luni, circa 2.800 de cadre didactice din județul Botoșani refuzând să mai desfășoare cursurile. Nu toți profesorii s-au alăturat protestului, iar directorii sunt obligați să mențină activitatea, așa că o parte dintre elevi continuă să meargă la școală după un orar provizoriu.
Principala revendicare a profesorilor este ca salariul debutantului să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea întregului personal didactic de predare să se realizeze progresiv, în raport cu funcția, studiile, vechimea și gradul didactic. Angajații din învățământ mai solicită plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic, renunțarea la aplicația EduSal și creșterea anuală a investițiilor în învățământ.