Vacanța elevilor din România ar putea fi mult mai lungă decât cea anunțată oficial, de două săptămâni

Vacanța elevilor din România ar putea fi mult mai lungă decât cea anunțată oficial, de două săptămâni

Probabilitatea ca elevii din România să stea mult mai mult în vacanță decât cele două săptămâni anunțate de președintele Klaus Johannis este acceptată ca o soluție de oficialii din domeniul învățământului și sănătății de la București.

Președintele a anunțat miercuri o vacanță în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie pentru toți elevii de gimnaziu și liceu, și o prelungire a vacanței copiilor de grădiniță și elevilor din ciclul primar cu încă o săptămână, față de cea existentă deja. Practic, toată lumea a intrat în vacanță până pe 5 noiembrie.

Vacanța forțată de 14 zile pentru toți elevii din România ar putea să dureze însă cu mai mult de atât, potrivit declarațiilor oficialilor din Sănătate și Educație, citate de edupedu.ro.

Cseke Atilla, ministrul interimar al Sănătății, a declarat la Digi24 că vacanța poate fi prelungită și că „există toată posibilitatea de a prelungi această măsură”, „dacă nu se produce un efect în sensul pozitiv, pe acest segment”. La rândul său, întrebat dacă are certitudinea că după două săptămâni elevii vor reveni fizic la școală, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a răspuns că „nu”.

„Dacă nu se produce un efect în sensul pozitiv, pe acest segment, există toată posibilitatea de a prelungi această măsură”, a declarat Cseke Attila, referindu-se la școli.

El a explicat că efectul măsurilor se vede după cel puțin 10-14 zile.

Întrebat la TVR 2 dacă are certitudinea că peste două săptămâni școala se va redeschide cu prezență fizică, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a spus: „Nu, nu. Nimeni nu are această certitudine pentru că vedem cât de gravă este situația. Vedem foarte bine ce preț plătim din cauza iresponsabilității acelora care nu au înțeles nici nevoia de respectare a regulilor sanitare, nici nevoia de vaccinare, nici nevoia de testare. Din păcate, nu putem fi optimiști, tocmai de aceea am spus că în data de 5 noiembrie vom vedea care este situația epidemiologică și vom lua acele decizii care se impun. Cu siguranță decizii care nu sunt ideale, dar care sunt cele mai bune într-o situație dată, în care am ajuns din cauza – îmi asum termenul – iresponsabilității noastre, a adulților. Important este ca elevii să nu plătească greșelile noastre, ale adulților, care am procedat în felul în care ne-a adus în această situație”.

 

Spune-ne opinia ta