Prin proiectul „Fii şi tu primul”, 189 de tineri fără diplomă de Bacalaureat vor fi sprijiniţi să revină pe traseul educaţional şi să îşi continue studiile universitare. De asemenea, 162 de studenţi care se confruntă cu dificultăţi sociale sau materiale vor primi ajutor pentru a-şi finaliza facultatea.
Pentru mulţi tineri, lipsa diplomei de bacalaureat înseamnă un vis întrerupt. Acum, Universitatea pentru Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi vine cu o soluţie concretă. Proiectul „Fii şi tu primul”, o iniţiativă ambiţioasă, susţinută de Uniunea Europeană, îşi propune să le redea încrederea şi şansa la un viitor mai bun.
Prin acest program, 189 de tineri fără Bacalaureat vor fi sprijiniţi să revină pe traseul educaţional şi să îşi continue studiile universitare. De asemenea, 162 de studenţi care se confruntă cu dificultăţi sociale sau materiale vor primi ajutor pentru a-şi finaliza facultatea.
Cu un buget de aproape 8 milioane de lei, proiectul se desfăşoară în perioada martie 2025 - februarie 2028, şi este rezultatul colaborării dintre mai multe instituţii educaţionale din Iaşi. Laura RADU
Totodată, proiectul aduce în prim-plan şi nevoia de accesibilizare a educaţiei pentru studenţii cu dizabilităţi - prin echipamente moderne, platforme adaptate şi metode de predare incluzive. „Obiectivul principal al proiectului constă în facilitarea tranziţiei şi creşterea accesului la studii universitare pentru cel puţin 189 elevi şi absolvenţi de liceu din promoţiile ultimilor doi ani şcolari anteriori anului şcolar în care au intrat în operaţiune, care nu au promovat examenul de Bacalaureat, în prevenirea şi combaterea abandonului universitar pentru cel pu?in 162 studenţi, proveniţi din medii şi grupuri dezavantajate prin promovarea accesului egal la educaţie de calitate, favorabilă incluziunii şi absolvirii, inclusiv prin accesibilizarea instituţiei de învăţământ superior pentru persoanele cu dizabilităţi”, a transmis prorectorul Vasile Stoleru.