În anul școlar 2024-2025, evaluările naționale la clasele a Il-a, a IV-a și a Vl-a sunt organizate la nivel național, în conformitate cu prevederile Legii învățământului preuniversitar și a OME nr. 6595/2024 privind aprobarea Metodologiei de organizare și desfășurare a evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2024-2025
Toate probele se susțin în sălile în care elevii își desfășoară în mod obișnuit activitatea. La clasele primare, proba începe la ora 10,00 și durează 45 de minute la cl. a II-a și 60 de minute la cl. a IV-a, iar la cl. a VI-a proba începe la ora 13,00 și durează 60 de minute.
Rezultatele individuale obținute la aceste evaluări nu se afișează/ nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei. Rezultatele vor fi valorificate strict la nivelul unității de învățământ prin elaborarea planurilor individualizate de învățare, acolo unde este cazul, respectiv informarea elevilor și a părinților/reprezentanților legali asupra stadiului formării și dezvoltării competențelor evaluate.
Probele se desfășoară conform calendarului aprobat, astfel:
Evaluarea rezultatelor învățării elevilor la finalul clasei a II-a – EN II:
13 mai 2025 – scris – Limba română
14 mai 2025 – citit – Limba română
15 mai 2025 – Matematică și Explorarea mediului
Evaluarea rezultatelor învățării elevilor la finalul clasei a IV-a – EN IV:
20 mai 2025 – Limba română
21 mai 2025 – Matematică și Științe ale naturii
Evaluarea rezultatelor învățării elevilor la finalul clasei a VI-a – EN VI:
27 mai 2025 - Limbă și comunicare – Limba română
28 mai 2025 – Matematică și științe ale naturii
La nivelul județului Botoșani, în această perioadă, susțin evaluări naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a aproximativ 10.679 de elevi, după cum urmează:
- cl. a II-a: 3.532 elevi
- cl. a IV-a: 3.484 elevi
- cl. a VI-a: 3.663 elevi
„Începând de astăzi, elevii claselor a II-a, a IV-a și a VI-a din județul nostru vor susține evaluările naționale, un moment important în parcursul lor educațional. Aceste teste sunt concepute pentru a oferi o imagine clară asupra nivelului de pregătire al elevilor și pentru a identifica eventualele aspecte ce necesită îmbunătățire în procesul de predare și învățare. Aceste evaluări nu trebuie privite ca un motiv de stres pentru elevi, ci ca o oportunitate de a demonstra ceea ce au învățat. Adresez mulțumiri tuturor cadrelor didactice implicate în organizarea și desfășurarea acestor teste, precum și părinților pentru sprijinul oferit copiilor. Mult succes!” a declarat Bogdan Gheorghe Suruciuc, inspector școlar general.