Unul dintre profesorii excepționali ai Brașovului este din Botoșani. Cum a ajuns cadrul didactic să predea în satele din Transilvania

Unul dintre profesorii excepționali ai Brașovului este din Botoșani. Cum a ajuns cadrul didactic să predea în satele din Transilvania

Botoșăneanca Florentina Tituleac se numără printre cei 12 profesori de excepție, premianți ai Galei MERITO.

Evenimentul  recunoaște meritele dascălilor ce contribuie la transformarea educației și se înscriu în comunitatea celor 67 de profesori valoroși ai României, recunoscuți anual de Romanian Business Leaders (RBL), scrie bzb.ro.

Florentina Tituleac are 24 de ani și a absolvit Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoşani şi Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

A ajuns în 2018 să fie învăţătoare în cartierul Gârcini, din Săcele, prin programul Teach for Romania. Într-o comunitate în care cei mai mulţi adulţi au o educaţie precară, ea se luptă să ţină copiii la şcoală.

„Copiii spun adesea: «Doamna, eu nu pot». Ca să câştige încredere în ei le arăt tot timpul micile progrese pe care le fac şi i-am învăţat să se aplaude unii pe alţii când au reuşite. Folosesc sisteme de monitorizare a progreselor, de exemplu borcanul cu fasole. Adaug boabe când sunt prezenţi la ore, când respectă regulile şi dau răspunsuri bune şi scot boabe când încalcă aceste sarcini. Borcanul are trei marcaje: când ajung la primul, facem o zi de sandvişuri, la al doilea mergem la bibliotecă şi la al treilea comandăm pizza”, se arată în povestea profesoarei.

„Am văzut mulţi copii care vă consideră pe dumneavoastră un părinte educaţional şi vă felicit pentru asta. Am remarcat determinarea de a face mai mult şi de a schimba lucrurile într-o comunitate în care probabil trebuie schimbate mentalităţi, inclusiv ale unor adulţi, ceea ce este şi mai dificil – doamna profesor a pus pe primul loc învăţământul, dragostea pentru meseria pe care o practică şi pentru copiii cu care îşi desfăşoară activitatea zi de zi”, a declarat Codruţ Părău, director de vânzări la Temad România, partener al Galei MERITO, care i-a înmânat premiul.

„Mi-a fost foarte greu la început, însă ceea ce am făcut în tot timpul petrecut cu elevii a fost să cred în fiecare copil din clasă, să cred că poate să înveţe să scrie, să citească, să socotească. Iar în timp, i-am făcut şi pe ei să creadă în ei şi pe părinţi în copiii lor. Eu am reuşit acest lucru, pentru că la rândul meu am avut oameni care au crezut în mine – sunt foarte recunoscătoare pentru ceea ce îmi este dat să trăiesc, iar oamenilor care sunt la început de drum sau în comunităţi defavorizate vreau să le spun că şi ei pot, pot să fie cei mai buni educatori, învăţători sau profesori pentru elevii lor”, a fost mesajul de încredere al Florentinei Tituleac la primirea premiului.

 

Spune-ne opinia ta