Marți dimineață, în Piața Revoluției din municipiul Botoșani a fost făcută prezentarea unuia dintre microbuzele școlare electrice care vor ajunge în comunele din județul Botoșani.
Microbuzul are o capacitate de 16+1 locuri, unul fiind pentru persoanele cu dizabilități. Intrarea elevilor se face pe ușa din față cu o treaptă electrică. În partea din spate are o rampă destinată accesului persoanelor cu dizabilități.
„Ca un exemplu, este puțin mai lung cu 15 centimetri decât un Mercedes, fapt care ne ajută să avem un spațiu suplimentar în partea din spate și pentru locul destinat persoanelor cu dizabilități. Microbuzul are un motor de 150 de Kw, cu un motor robust comparativ în cai putere de 205 cai putere, deci peste ceea ce au ceilalți producători. Capacitatea bateriilor este de 141 de Kw, acest lucru ne ajută să avem o autonomie în funcționare. Deci cu aer condiționat pornit sau cu căldură, cu autonomie reală undeva la 270 de kilometri, ceea ce este cea mai mare autonomie din gamă, fiind și microbuzul cu capacitatea bateriilor de 141 net superioară față de ce au ceilalți competitori”, a declarat Dragoș Ghidibacă, reprezentant Pacific Tour.
Ca și dotări, autovehiculul are aer condiționat pentru șofer, aer condiționat pentru pasageri, încălzitoare cu pompe de apă economice care pot reduce consumul cu 10%. Scaunele sunt cu centuri în trei puncte de siguranță și există un panou suplimentar, care poate fi folosit fie pentru anunțul rutelor, fie pentru anunțuri publicitare.
„Practic, este un microbuz modern, deși școlar, care îndeplinește toate punctele și cerințele pentru un transport școlar, chiar și un transport intercity. În weekend poate fi folosit și pentru excursii școlare”, a mai declarat Dragoș Ghidibacă.
Pentru încărcarea lor există două variante: încărcare rapidă sau încărcare lentă.
„Are două variante: are o mufă combo2 care poate fi încărcată lent în 6 – 7 ore, în funcție de cât s-a consumat sau are varianta rapidă, care într-o oră microbuzul este încărcat. Acum depinde de fiecare autoritate contractantă, ce capacitate de încărcare au dumnealor, dar fără niciun fel de problemă stația lentă este cea mai avantajoasă din punct de vedere financiar și economic, deoarece bateria îngheață la această autonomie”, a completat reprezentantul firmei care a câștigat licitația.
Primele microbuze școlare electrice ar urma să ajungă în luna august, următoarele în septembrie, iar ultimele în luna octombrie. Cu toate acestea, Dragoș Ghidibacă, reprezentant Pacific Tour, a declarat că vor face toate eforturile posibile să livreze toate microbuzele până la începerea anului școlar 2024 – 2025.
„Din punctul nostru de vedere, avem un interes ca poate și ultimul lot de 10 să îl aducem mai repede, până pe 15 septembrie, să vină în întâmpinarea elevilor la începutul anului”, a conchis Dragoș Ghidibacă.
Investiția se ridică la suma de peste șapte milioane de euro. Săptămâna viitoare urmează să se scoată spre achiziție încă 10 microbuze școlare electrice pe lângă cele 26.
„Suntem printre primele Consilii Județene din țară care am reușit să închidem foarte repede procedura de achiziție pentru 26 de microbuze de acest fel. Vorbim de o investiție de peste 7 milioane de euro, investiție care va ajunge în 26 de școli din tot atâtea UAT-uri din județul Botoșani. În urma demersurilor pe care le-am făcut la Ministerului Educației, pentru că nouă ne-a rămas un rest de la procedura de achiziție, am reușit și am primit răspunsul corespunzător astfel încât de săptămâna viitoare vom scoate spre achiziție încă 10 microbuze școlare de acest gen, pentru încă alte 10 comune din județul Botoșani. Noi am solicitat în momentul semnării contractului cu furnizorul să avem acest test, să vedem cum arată aceste microbuze pentru că ne dorim ca elevii să ajungă în siguranță la școală”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean (CJ) din Botoșani.
„Ne bucurăm că avem ocazia să înnoim parcul auto”
Prezent la această prezentare a fost și Gîngă Sorin Marian, primarul comunei Văculești, care a relatat că nu este nevoie de organizarea unei proceduri de licitație pentru achiziționarea unei stații electrice de încărcare.
„Nu este nevoie de licitație, pentru că o stație de încărcare de 22 de kw, cu încărcare lentă, costă undeva la 1.000 de euro, deci merge pe achiziție directă, nu este nevoie de licitație. Nici măcar cea de încărcare rapidă nu intră sub influența legii achizițiilor publice pentru a merge pe licitație. Ne bucurăm că avem ocazia să înnoim parcul auto. Abia așteptăm să le punem la treabă și copiii noștri sperăm să se bucure la maxim de ele”, a declarat Gîngă Sorin Marian, primarul comunei Văculești.
Când microbuzele vor fi livrate către UAT-uri, șoferii vor fi pregătiți din punct de vedere tehnic de personalul firmei Pacific Tour, cea care a câștigat licitația.
Unitățile administrativ-teritoriale care vor beneficia de aceste microbuze sunt Albești, Avrămeni, Călărași, Cândești Cristești, Cristinești, Corni, Coșula, George Enescu, Gorbănești, Hilișeu Horia, Hlipiceni, Leorda, Lozna, Mihălășeni, Roma, Păltiniș, Prăjeni, Santa Mare, Stăuceni, Todireni, Tudora, Ungureni, Văculești, Vorniceni și Vorona.