Un elev din Botoșani medaliat la Olimpiada Internațională de Astronomie din Nepal alături de alți copii din întreaga țară! (Foto)

Băiatul care învață la un colegiu de renume din municipiul reședință de județ s-a întors acasă cu medalie de bronz.

Un elev din Botoșani medaliat la Olimpiada Internațională de Astronomie din Nepal alături de alți copii din întreaga țară! (Foto)

   Foto: Monitorul de Suceava

Lotul României se întoarce cu un palmares bogat de la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică pentru Juniori, din Kathmandu, Nepal, din perioada 3-10 octombrie.

Elevii coordonați de prof. dr. Petru Crăciun, inspector școlar adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, și prof. Elisabeta Ana Naghi, inspector la Ministerul Educației, reprezentanți ai Consiliului Internațional al IOAA, au obținut două medalii de argint, două de bronz și o mențiune.

De menționat că, din delegația României a făcut parte și prof. dr. Alina Elena Cuciurean, directoarea Colegiului Silvic Bucovina Câmpulung Moldovenesc, în calitate de observator.

Pregătirea și selecția loturilor s-au realizat la Suceava, de către Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Societatea Științifică CYGNUS, în parteneriat cu Liceul cu Program Sportiv Suceava.

Competiția a constat în susținerea a trei probe în cadrul olimpiadei: o probă teoretică, o probă observațională pe harta cerului și o probă observațională cu telescopul astronomic, scrie Monitorul de Suceava.

Prima echipă a României, coordonată de cei doi profesori menționați, a obținut următoarele rezultate: medalie de argint - Kelemen Alexandru, elev în clasa a VIII-a la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara; medalie de argint - Teșileanu Mihai, elev în clasa a VII-a la Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” Pitești; medalie de bronz – Butnaru Matei, elev în clasa a VIII-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani; medalie de bronz - Pătuleanu Vlad, elev în clasa a VIII-a la Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra Neamț; mențiune – Nicodim David Teodor, elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Nr. 29 Galați.

Datorită rezultatelor remarcabile obținute de România la edițiile anterioare, organizatorii au invitat o echipă suplimentară, formată din 3 elevi și 2 coordonatori, să participe la competiție.

A doua echipă (echipa invitată) a României a obținut următoarele rezultate: medalie de bronz - Șerban Radovici Alesia, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Nr. 29 Galați; medalie de bronz - Mincă Andrada Elena, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Național „Mihai Viteazul” Ploiești; medalie de bronz, Păunescu Liviu Nicolae - elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Sf. Gheorghe” Craiova/CJEX Craiova.

Reamintim că, în 2022, România a organizat prima ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie pentru juniori, municipiul Câmpulung Moldovenesc fiind gazda competiției.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

93 de ani de la moartea botoșăneanului care a revoluţionat ingineria, învăţământul tehnic şi domeniul construcţiilor de poduri!

astăzi, 15:00

A construit șosele transcarpatice, realizate după Marea Unire cu Transilvania. A construit 650 km de căi ferate după idei proprii. A realizat o stație de captare a apei subterane unică în ...

Un șofer care circula haotic pe drumul Botoșani – Suceava a fost oprit la timp de polițiști!

astăzi, 14:44

Un șofer care circula pe DN 29 Botoșani – Suceava a fost oprit de un echipaj de la Poliția Salcea, care se afla în serviciu de control trafic și a observat că un Seat Alhambra este co...

A fost anunțat câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură 2024!

astăzi, 14:25

Premiul Nobel pentru Literatură din 2024 este acordat autoarei sud-coreene Han Kang „pentru proza sa poetică intensă care confruntă traume istorice și expune fragilitatea vieții umane&rdqu...