Un apreciat cadru didactic din municipiul Botoșani dezavuează modificările privind bacalaureatul, atrăgând atenția că „limba noastră națională intră la hurtă la un examen atât de important” și că „pas cu pas, ne autodesființăm”.
Elevii care încep clasa a IX-a în anul școlar 2023-2024 vor fi evaluați după o nouă metodă, potrivit propunerilor din noua Lege a Educației, dacă acestea vor fi aprobate. Învățătoarea Florentina Dănilă, președinte al Asociației „Cuvânt și lumină”, a criticat eliminarea probei scrise de limbă și literatură română, care ar urma să fuzioneze cu matematica și o proba de științe reale sau umaniste.
„Multe discuții despre modificările din Legea Educatiei! Normal! Eu mi-am trăit traiul, mi-am mâncat mălaiul! 41 de ani de învățământ sunt suficienți! Am invatat mult toată viata, am dat examene mereu, am lucrat intr-un liceu pedagogic(școală grea!), mi-am exprimat punctul de vedere când a fost cazul, asumându-mi toate,, loviturile" pe care le-am primit de la oameni de,, bine". Dar acum cred că nu am inteles un aspect si poate mă lămureste cineva. La Bacalaureat apare o singură probă care înglobează mai multe arii curriculare. Dar dispare proba de Limba si literatura română. Intră la hurtă cu toate celelalte, plus două limbi străine”, a scris Florentina Dănilă pe Facebook.
Ea apreciază că modificările sunt legate de globalizare, fenomen despre care consideră că dizolvă identitatea națională, în contextul schimbărilor anunțate.
„Este drept că trăim intr-un Turn Babel modern, că a fi patriot este ceva demodat. De actualitate:,, Unde-ți este bine, acolo este patria ta. "! Totuși, limba noastră natională intră la hurtă la un examen atât de important? Atunci de ce se mai introduce gramatica la liceu? Cine o să mai învete să scrie corect româneste?! Mai contează dacă știi bine limba română?! Eu nu cred. Dacă tot este globalizare și mulți aplaudă frenetic acest aspect, probabil se dorește să ne uităm si istoria si limba națională. Oricum limba engleză este peste tot. Oricum copiii multor români plecati din țară nu mai invată limba română. Si uite asa, pas cu pas, ne autodesființăm. Ne modernizăm! La noi in oras sunt atâtea magazine chinezești de nu-ti vine a crede. Nu mai spun că peste tot ne-au invadat chinezăriile. O fi de bine? O fi de rău? Nu știu ce să spun. Oricum timpurile pe care le traversăm sunt tare ciudate. Oare ce ar spune toți martirii țării, ale căror oseminte sunt peste tot, care au avut România în inimă si si-au dat viața pentru păstrarea ființei naționale?!”, a mai arătat învățătoarea.
Bacalaureatul va avea o probă scrisă de evaluarea competențelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun pentru elevii de la toate profilurile, două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională, o probă de evaluare a competențelor digitale și o probă scrisă, facultativă, specifică profilului sau specializării, la alegerea candidatului, după cum a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
„Examenul de Bacalaureat este prevăzut a avea următoarele probe. O singură probă scrisă de evaluarea competențelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun. Este o probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările. Această probă constă în evaluarea competențelor generale formate pe parcursul ciclului liceal la Limba și literatura română, la Matematică, Științe, Istoria și Geografia României și științe socio-umane. (...) Două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională. (...) Vor fi verificate de asemenea competențele de bază echivalente nivelului B1, dacă doriți”, a afirmat ministrul, la o conferință de presă.