Tineri în dialog pentru crearea unui spațiu pentru democrație și participare

Tineri în dialog pentru crearea unui spațiu pentru democrație și participare

Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, alături de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Fundația Națională pentru Tineret, Consiliul Tinerilor Instituționalizați și Consiliul Național al Elevilor, demarează în perioada 2 noiembrie-3 decembrie, proiectul „Spațiu pentru democrație și participarea tinerilor”.

Organizatorii susțin că acțiunea pregătește România pentru ciclul 8 al dialogului Uniunii Europene cu tinerii.

“Dialogul Uniunii Europene cu tinerii este succesorul dialogului structurat, creat în contextul strategiei UE pentru tineret din perioada 2010-2018. Pentru a asigura măsurile necesare implicării tinerilor în politicile publice, în factorii de decizie de la toate nivelurile, precum și în exprimarea dreptului de vot în timpul alegerilor, la nivelul fiecărei țări din Uniunea Europeană s-a creat un grup național de lucru prin care se organizează consultări cu tinerii”, au explicat organizatorii acțiunii într-un comunicat de presă.

În România, grupul național de lucru pentru Dialog Structurat – GNL este format din mai multe structuri de tineret, care lucrează alături de Ministerul Tineretului și Sportului (MTS). Tematica din acest an este Tineri pentru Europa, Europa pentru Tineri: Spațiu pentru Democrație și Participare.

Proiectul se va desfășura în 10 județe din România, după cum urmează: Botoșani, Bihor, Buzău, Bacău, Dâmbovița, Timiș, Tulcea, Teleorman – implementat de către Fundația Județeană pentru Tineret Timiș; și în Olt și Ilfov – implementat de către Fundația Județeană pentru Tineret Olt, respectiv Fundația de Tineret a Municipiului București. Proiectul  și își propune să  colecteze opiniile tinerilor cu privire la mecanismele de participare aferente Ciclului 8, precum și de a stimula participarea lor la nivel local, regional sau național.

Proiectul este structurat în 3 mari activități.

1. Acțiuni de cercetare - În prima etapă, tinerii documentează problemele cu care se confruntă în comunitate. Prin formatul standardizat de documentare nu numai că vor fi colectate informații cu privire la cauze și efecte, ci tinerii vor propune și soluții de remediere sau intervenție. În acest mod, contribuie activ la soluționarea provocărilor locale, dovezile colectate urmând a fi prezentate factorilor de decizie locali, pentru a demara procesul de intervenție locală.

2. Consultări cu tinerii față în față - Consultarea față în față se va desfășura sub forma unei dezbateri, prin intermediul căreia tinerii își vor exprima opiniile cu privire la consultarea europeană a Ciclului 8 și vor intra în dialog cu reprezentanți ai autorității locale și/sau regionale, contribuind la aducerea unor schimbări pozitive în politica de tineret.

3. PhotoVoice - PhotoVoice este un instrument calitativ-participativ de a documenta opiniile și realitatea vieții tinerilor prin intermediul fotografiei. Această metodă actuală poate fi ușor împărtășită pe rețelele de socializare, făcându-se cunoscută comunității. În urma activității se vor colecta minimum 10 fotografii care să exprime problemele și provocările pe care tinerii le întâmpină la nivel local și/sau național.

“Opiniile tinerilor, care urmează să fie colectate prin cele 3 modalități, vor fi prelucrate de către echipa de cercetători a FITT, transformate în rezultatele finale ale proiectului și transmise autorităților locale, regionale și Ministerului Tineretului și Sportului. Aceste rezultate vor face parte din raportul național pe care România îl va elabora pentru Ciclul 8. Informațiile astfel prelucrate vor fi postate pe website-urile partenerilor și/sau pe platformele din social media. Mai mult decât atât, pe tot parcursul desfășurării proiectului, precum și după finalizarea acestuia, datele și rezultatele proiectului vor fi transmise către presa locală și națională, pentru a asigura astfel elementul de transparență, precum și de promovare a proiectului.

Înscrierile în cadrul proiectului se face accesând linkul:  https://forms.gle/28VUTPwnuQ7pMjMfA, iar mai multe informații despre desfășurarea proiectului se pot găsi accesând linkul https://www.facebook.com/fitt.timisoara și https://www.facebook.com/fjtbotosani/”, au mai precizat organizatorii acțiunii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CSM Botoșani a reușit prima afacere a verii! A dat un jucător, la schimb cu doi, de la rivală

astăzi, 12:30
40

CSM Botoșani și CSU Suceava au realizat prima afacere a verii. Elod Szasz va face pasul către CSU Suceava, după doar un sezon la CSM Botoșani.Pivotul a fost nemulțumit de retrogradarea echi...

Un nou medic specialist la Spitalul de Recuperare ”Sf. Gheorghe” din Botoșani

astăzi, 12:00
308

Spitalul de Recuperare ”Sf. Gheorghe” din municipiul Botoșani are începând din această lună un medic specialist nou.Este vorba de Carmen Ștefania Olariu, medic pneumol...

Românii pot scăpa de carantină în cazul deplasărilor în UE

Vineri, 11 Iunie 2021
526

Oficialii europeni au stabilit, vineri, 11 iunie, noi măsuri pentru călătoriile realizate în interiorul Uniunii Europene. Începând cu data de 1 iulie, orice persoană care deține...