Tabăra de artă vizuală, la Memorialul Ipotești

Activitățile Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” au debutat în luna august cu Tabăra de scriere creativă (poezie) – 1-7 august  –, coordonată de Simona Popescu și Ștefan Manasia, urmată de Festivalul „Seri Melancolice Eminesciene” (11-14 august), extins anul acesta, la inițiativa și prin coordonarea administratorului județului, Cristian Nistor,  a vicepreședintelui C.J. Botoșani, Bogdan Dăscălescu, și a consilierului președintelui C. J.  Botoșani, Marius Ilincaru, de la folk spre jazz și blues.

Activitățile continuă în această lună cu Tabăra de arte vizuale (pictură), pe care Memorialul Ipotești o organizează în perioada 22-28 august. În cadrul atelierelor și workshopurilor, studenți din Chișinău și Iași, coordonați de pictorii Constantin Tudor (Iași) și Liviu Șoptelea (Botoșani), se vor apleca asupra operei eminesciene sub aspectul ei cromatic.

G. Călinescu descoperea la Eminescu „strofe de o pictură sigură”, T. Vianu scria că poetul „are o acuitate neobișnuită în perceperea formelor, a culorilor”, fiind „un puternic tip senzorial, dar mai cu seamă vizual”, iar G.I. Tohăneanu menționa „înclinarea către pictural” și „redarea cu grație [a unor] detalii de portret sau peisaj”.  Termenii cromatici sunt prezenți atât în poezia, cât și proza eminesciană, antumă sau postumă, tabloul cromatic eminescian cuprinzând vegetația și cosmicul, umanul în toate manifestările sale, materia  și viețuitoarele.

Fl. Dimitrescu, în baza primei ediții a volumului Poesii (îngrijită și publicată de T. Maiorescu în 1884), constată „utilizarea masivă a elementelor cromatice în opera lirică a lui Eminescu”, evidențiind, în succesiunea descrescătoare a ocurențelor culorii: alb, negru, galben, roșu, albastru, verde, vânăt, vioriu.

Pornind de la versuri reprezentative, de la identificarea lexemelor cromatice, participanții la atelierele din cadrul Taberei de arte vizuale de la Ipotești vor transpune în pictură imaginile poetice eminesciene. De la forța de sugestie a cuvintelor, paleta de simboluri, metafore, comparații și epitete cromatice, sugerate prin prisma cuvântului,  tinerii pictori vor folosi  îmbinarea culorilor, formelor, nuanțelor și contrastelor pentru a  transpune ideea poetică.

Prin acest proiect, organizatorii își propun să pună bazele unei colaborări de durată cu facultățile de profil din țară și de peste hotare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Protest în poarta Penitenciarului din Botoșani cu zeci de forțe ale ordinii. „Domnii ar trebui să se gândească foarte bine, am ajuns la capătul răbdărilor” (Foto, Video)

Friday, 10 January 2025

Câteva zeci de forțe ale ordinii au protestat, vineri dimineață, împotriva Ordonanței „trenuleț”. Acțiunea de pichetare a fost anunțată de câteva zile, asemănăt...

Botoșăneni terorizați de câinii vagabonzi. Ce spun autoritățile: „Este zona foarte mare, stau prin boscheți”

Thursday, 9 January 2025

O situație sensibilă este întâmpinată de locuitorii unui cartier din municipiul Botoșani. Câțiva cetățeni care locuiesc în zona parcului Cornișa susțin că în ar...

Modificări în dispeceratul companiei Nova Apaserv. Director: „Spre finalul lunii vom avea un feedback”

Thursday, 9 January 2025

La Nova Apaserv existau mai multe numere de telefon pentru diverse probleme. De exemplu, cetățenii care aveau nevoie de informații de la secretariatul companiei aveau un anumit număr de telefon ș...