Subiectul de olimpiadă care a stârnit critici la nivel național. "Este vorba despre o ticăloșie"!

Subiectul de olimpiadă care a stârnit critici la nivel național. "Este vorba despre o ticăloșie"!

Elevii participanti la Olimpiada la Limba romana au avut de rezolvat un subiect in care sa-si imagineze ca sunt personajul ce colecteaza taxele de la taranii din romanul "Morometii" si sa redacteze un referat (raport scris) adresat conducerii de partid prin care denunta "calitatea de element dusmanos a lui Ilie Moromete".

Secretarul de stat Gabriel Ispas a declarat ca daca s-ar fi dat in orice alt judet un subiect la Olimpiada de Limba romana similar cu cel din Prahova, ar fi spus ca este un gest neinspirat. Dar fiind vorba de judetul Prahova, atat de prezent in dezbaterea publica cu teme specifice dreptului, crede ca este vorba despre "o ticalosie".

Ispas a precizat ca va intra "in logica enuntului subiectului" si va cere Inspectoratului Scolar Judetean sa completeze un act, pe care sa il intituleze chiar si "denunt", privind modul in care se elaboreaza subiectele pentru olimpiada scolara.

"Este important ca educatia sa puna in valoare abilitatile copiilor, dincolo de simpatiile sau antipatiile profesorilor. Daca in orice alt judet s-ar fi dat un subiect de acest fel, as fi zis ca este un gest neinspirat. Fiind vorba despre judetul Prahova, atat de prezent in dezbaterea publica cu teme specifice dreptului, cred ca este vorba despre o ticalosie. De aceea, pentru a intra in logica enuntului subiectului, voi cere Inspectoratului Scolar Judetean sa compelteze un act, pe care il poate intitula cum vrea, inclusiv denunt, privind modul in care se elaboreaza subiectele pentru olimpiada scolara la nivel judetean", a spus secretarul de stat.

Gabriel Ispas a precizat ca face un apel la toti profesorii implicati in elaborarea subiectelor de olimpiada sa evite subiectele care ar putea avea conotatii care sa depaseasca sfera educationala.

Ministrul Educatiei, Pavel Nastase, a declarat duminica, pentru News.ro, ca dupa ce a aflat de controversele de la Olimpiada de Limba romana din Prahova, a solicitat inspectorilor de specialitate din Minister sa analizeze si sa stabileasca daca s-a incadrat in programa concursului subiectul in care li se cerea elevilor sa-si imagineze ca sunt un personaj din romanul "Morometii" si sa redacteze un denunt legat de "calitatea de element dusmanos a lui Ilie Moromete".

Precizam ca elevii participanti la Olimpiada la Limba romana in judetul Prahova au avut de rezolvat un subiect in care sa-si imagineze ca sunt personajul ce colecteaza taxele de la taranii din romanul "Morometii" si sa redacteze un referat (raport scris) adresat conducerii de partid prin care denunta "calitatea de element dusmanos a lui Ilie Moromete".

Acest subiect a fost criticat de catre un profersor de Limba si Literatura Romana de la unul dintre cele mai apreciate licee din judetul Prahova. Dan Gulea, cadru didactic la Colegiul National "Mihai Viteazul", din Ploiesti, care a participat ca profesor evaluator la etapa judeteana a Olimpiadei, a postat pe Facebook un mesaj in care sustine ca subiectul "spune foarte mult despre lumea de azi, a denuntului".

"Inteleg ca DNA Ploiesti are f. mult de lucru (isi face de lucru), dar a transfera denuntul in curriculumul scolar, fie si in forma asta, a subiectelor de olimpiada, intrece limitele bunului simt. Dar spune f. mult despre lumea de azi, a denuntului. Olimpiadele denuntului", a scris profesorul Dan Gulea pe pagina sa de pe reteaua de socializare.

Contactat telefonic, inspectorul scolar pentru Limba Romana din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Prahova, Mihai Morar, profesor tot la Colegiul National "Mihai Viteazul" Ploiesti, a declarat ca subiectul legat de romanul "Morometii" are in vedere "dimensiunea creativa" a elevilor participanti la Olimpiada.

"Trebuie avut in vedere ca verbul de comanda este 'imagineaza-ti'. Cu alte cuvinte, este vorba despre dimensiunea creativa pe care ar trebui sa o dezvolte fiecare candidat la olimpiada si care doreste sa acceada la un nivel superior", a precizat Morar, citat de Ziare.com.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...