Ștefan Mandachi îi provoacă pe copiii din Botoșani să viseze: ”Nu renunțați!” (Video)

Copiii de peste 8 ani își pot dezvolta abilitățile ce stau la baza unei vieți de succes: mentalitatea de învingător, capacitatea de a visa, de a face pași corecți în direcția visului, de a avea răbdare, de a planifica și a avea obiceiuri sănătoase.

Ștefan Mandachi a transformat o casă veche din Santa Mare, județul Botoșani, într-un hub educațional cu bibliotecă, loc de joacă pentru copii și zonă de sport, plus un colț cu instrumente muzicale.

Ștefan Mandachi, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din România, și-a propus să schimbe România prin construirea mai multor hub-uri educaționale, cu biblioteci în containere și activități culturale, ȋn toate județele țării, ȋn special ȋn zone rurale.

Caietul viitorului pentru copii

După doi ani de muncă, Ștefan Mandachi a scos ”Caietul viitorului pentru copii. Ghid practic: visuri, obiective”, pe care l-a și prezentat copiilor din Santa Mare.

La baza caietului stau rețete studiate, formule științifice și soluții practice. Include exerciții și provocări bine gândite în așa fel încât copiii să deprindă abilitățile necesare împlinirii unui viitor așa cum îl visează.

Paginile visătorului – 25 de pagini în care copiii pot lipi poze care le inspiră visurile și pot scrie detaliat ce își doresc; fiecare vis este un angajament care începe atunci când e așternut pe hârtie și expiră când e gata îndeplinit; văzându-l în fiecare zi, copilul va rămâne angajat în îndeplinirea lui și îi va stârni determinarea necesară îndeplinirii acestuia.

Provocarea celor 10 îndemnuri – 10 îndemnuri care îi ajută pe copii să se ghideze prin viață. fiecare îndemn are și o provocare de îndeplinit, în așa fel încât, copilul să poată pune în aplicare ce a învățat.

Cine sunt eu? cum arată frica și curajul pentru mine, valorile și calitățile mele, faptele cu care mă mândresc – acesta este locul în care copiii clădesc fundamentul viitorului adult, cărămidă cu cărămidă.

Arborele genealogic – aici copiii descoperă cum se construiește un arbore genealogic, își scriu povestea familiei și onorează amintirea membrilor din familie care nu mai sunt. atunci când suntem conștienți de rădăcinile noastre, putem privi înainte și ne putem atinge potențialul.

Comportament social – bullying-ul, discriminarea și antirasismul – învață despre comportamentul corect în societate și despre cum să se apere atunci când sunt marginalizați.

Obiceiuri corecte – învață despre piloni importanți ai sănătății: alimentație, sport, rutină de somn și le pot exersa pentru a le transforma în obiceiuri.

Cum mă organizez – cum îți împarți timpul, pornind de la ce facem a doua zi, până la a privi peste un an – abilitatea aceasta îi va ajuta să își pună visurile în aplicare.

Provocarea copacilor și a naturii – e locul care îi îndeamnă să își găsească vocea de lider din interior, prin intermediul unor provocări în beneficiul mediului înconjurător.

 

”Cu lectura dai lovitura!”… la Santa Mare

Proiectul de la Santa Mare include o bibliotecă în aer liber, loc de joacă pentru copii, o sală de fitness și un colț cu instrumente muzicale. Investiția s-a ridicat la aproximativ 100.000 de euro cu tot cu restaurarea unei case vechi de peste 100 de ani.

”Mi-a adus o satisfacție enormă acest proiect. Continui să cred cu îndârjire că doar prin investiția masivă în educație se poate schimba toată România. E măsura cvasi-urgentă care ar trebui luată. Avem cea mai mică alocare de PIB pentru educație din toată Europa. Eu sponsorizez pe persoană fizică biblioteci în containere la țară. De data aceasta am dus conceptul la un alt nivel, am construit un parc, o sală de fitness profesională în aer liber, așa cum am văzut în Barcelona, lângă un loc de joacă pentru copii. Educație plus sport egal sănătate psihică, emoțională și fizică”, a povestit Ștefan Mandachi.

Antreprenorul a fost surprins de reacțiile comunității din Santa Mare. Recunoaște, deopotrivă, aportul important pe care îl au preotul și profesorii, dar și primarul din comună.

”Am fost uimit de câtă lume a venit în curte la Casa Mandachi din Santa Mare. Ne-au vizitat sute de oameni, ȋntre 5 ani și 80 de ani, nu doar din sat, ci și din vecinătate. În fiecare duminică, preotul, profesorii și primarul conlucrează împreună cu voluntarii și toată comunitatea se adună în curte. Este fenomenal. E o mare satisfacție. Mi-am propus să răsturnăm toate statisticile negative cu privire la lectură. Vrem să aducem toată populația din sat în bibliotecă și să oficializăm statistica. Exemplul personal este cea mai puternică forță. Suntem în topul rușinii ȋn UE, în ceea ce privește rata de analfabetism funcțional. Dacă stăm și ne holbăm la statistici fără să facem nimic, nu se schimbă mare lucru”, a spus Ștefan Mandachi, creatorul conceptului ”Cu lectura dai lovitura”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mircea Magdalena, administrator public Botoșani: „Tentativa PNL de a obține voturile chiriașilor scandalagii din Centrul Vechi se va întoarce împotriva lor ca un bumerang! Ceilalți botoșăneni vor reacționa!”

astăzi, 09:16

Administratorul public al Primăriei Municipiului Botoșani, Mircea Magdalena, susține că intervenția avocatei PNL, Ionela Aiftincă, prin care a suspendat temporar în instanță evacuarea ch...

Black Friday mai sărac, cu țepe și promoții false. Analist: „Mulți vor căuta mâncare mai ieftină”!

astăzi, 09:02

Confruntați cu o scădere a venitului de trai, unii românii văd în Black Friday o soluție să aibă ce pune pe masă. Analistul Adrian Negrescu vorbește, într-un interviu , despr...

La plecarea unui dascăl: ”Nu există misiune şi demnitate mai înaltă decât cea de învăţător!”

astăzi, 08:44

”Nu există misiune şi demnitate mai înaltă decât cea de învăţător.  Însuşi Mântuitorul a împlinit la modul desăvârşit această slujire. Pr...