Sistemul de educație românesc funcționează cu jumătate din finanțarea prevăzută de lege

Sistemul de educație românesc funcționează cu jumătate din finanțarea prevăzută de lege

Sistemul de educatie din Romania functioneaza, in prezent, cu jumatate din alocarea bugetara stabilita prin lege. Potrivit Legii educatiei, invatamantul trebuie sa aiba alocata anual o cota de 6% din PIB, insa aceasta a scazut in ultimii 10 ani cu 1,2% din PIB.

Daca in 2008 alocarea de la buget acordata invatamantului a fost de 4,2% din PIB, incepand cu 2010 a scazut drastic la 3,5% si a ajuns chiar pana la 3% arata date oficiale ale Ministerului Educatiei, analizate de Profit.ro.

Cu toate ca PIB-ul Romaniei a crescut in ultimii ani, finantarea sistemului de edcucatie a scazut sub 3% din PIB in ultimii doi ani, cand alocarile bugetare au fost de 2,8% din PIB, in 2016, si de 2,9%, in 2017.

Finanatarea de la buget a sistemului de invatamant a ramas in acest moment, ca procent din PIB, la nivelul celei din perioada de criza, reprezentand jumatate din alocarea prevazuta de lege, respectiv 3% din PIB.

Din cauza subfinantarii invatamantului romanesc, a crescut numarul de lucratori necalificati din totalul de angajati din Romania, reprezentand 15,20% din totalul de angajati.

De altfel, la finalul anului trecut, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a atras atentia ca in proiectul de buget pe anul 2018, Educatia nu primeste fondurile necesare pentru a-si desfasura activitatea in conditii normale.

ANOSR a precizat ca nici in 2018 invatamantul nu va beneficia de cele 6 procente din Produsul Intern Brut, asa cum prevede legea.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr din Dorohoi, reținut de polițiști după ce l-a lovit grav pe un bărbat de 72 de ani!

Marţi, 18 Iunie 2024
114

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Biroul de Investigații Criminale au emis vineri, 14 iunie 2024, ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de...

Ministrul Sănătăţii recomandă asistenţilor medicali şi medicilor frecventarea cursurilor de comunicare

Marţi, 18 Iunie 2024
107

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila consideră că asistenţii medicali şi chiar medicii ar putea să urmeze cursuri de comunicare necesare în interacţiunea cu pacienţii şi aparţinăto...

Anchetă într-o comună din Botoșani după moartea în condiții suspecte a unui copil de 7 ani!

Marţi, 18 Iunie 2024
927

Odată ajuns acasă, după câteva ore, copilul a avut o serie de convulsii și a murit. Polițiștii au deschis un dosar penal in rem, pentru ucidere din culpă, și așteaptă rezultatele necro...