Sindicatele din Educație: „Greva continuă; avem nevoie de majorări, nu de prime și vouchere”

Sindicatele din Educație: „Greva continuă; avem nevoie de majorări, nu de prime și vouchere”

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret" au anunţat, miercuri, că greva din Educaţie va continua şi au decis să nu semneze niciun acord, fie el şi unul girat de Preşedintele României, în urma consultării organizaţiilor sindicale afiliate.

„Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică şi, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor. Menţionăm că solicitările noastre au rămas aceleaşi: majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare; emiterea unei ordonanţe de urgenţă, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic)", se precizează într-un comunicat comun al celor două organizaţii sindicale, document semnat de Simion Hăncescu, preşedintele FSLI şi Marius Ovidiu Nistor, liderul FSE Spiru Haret.

Peste 20.000 de sindicalişti din sistemul de învăţământ au protestat, marţi, la Palatul Victoria şi în faţa Palatului Cotroceni, solicitând intervenţia de urgenţă a preşedintelui Klaus Iohannis, după ce părţile nu s-au înţeles pentru închiderea conflictului.

„Acţiunile de protest continuă. Colegii noştri sunt singurii care vor decide momentul suspendării acestor acţiuni. Preşedintele are un rol major. Dacă vrea să detensioneze situaţia din sistem va trebui să intervină în regim de urgenţă. Este rolul domniei sale de mediator", a subliniat, la Palatul Victoria, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret", potrivit AGERPRES.

Ulterior, Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis îi va primi la discuţii pe reprezentanţii sindicaliştilor din educaţie. În urma discuţiilor, preşedintele României urma să gireze un acord politic semnat de toate partidele aflate la guvernare, care va conţine grila salarială şi termene clare de aplicare.

Sindicaliştii din Educaţie au declanşat greva generală în data de 22 mai 2023.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primii fermieri despăgubiți în acest an din cauza secetei și a grindinei. ”Am fost la un fermier din județul Botoșani…”

astăzi, 14:25
5

Echipele din cadrul Clubului Fermierilor Români (CFRO) Broker de Asigurare au un program încărcat în aceste zile în care se fac constatări în câmp acolo unde ferm...

Expoziția „Sacrul în artă” la Muzeul ”Ștefan Luchian” din Ștefănești!

astăzi, 13:29
19

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a un...

Botoșăneanul care a ucis-o pe Mihaela, trimis în judecată!

astăzi, 12:56
208

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a lui P.F., în vârstă de 54 de ani, din municipiul Botoşani....