Sindicaliștii din educație propun ca dosarele de burse sociale să fie făcute de primării!

Reprezentanții celor trei federații sindicale din învățământ au avut o întâlnire, vineri, cu noul ministru al Educației și Cercetării, Daniel David, pentru a discuta principalele probleme care afectează sistemul de învățământ.

Printre subiectele abordate s-au numărat înghețarea salariilor, noua lege a salarizării, statutul profesorilor itineranți, dar și problemele legate de personalul auxiliar și implicarea cadrelor didactice în activități administrative.

 

Sindicatele FSLI, FSE „Spiru Haret” și Federația „Alma Mater” au atras atenția asupra stării de nemulțumire generalizată din rândul salariaților din învățământ, cauzată de înghețarea salariilor la nivelul lunii noiembrie 2024, prin OUG nr. 156/2024, conform informării acestora.

Reprezentanții federațiilor au cerut ca Ministerul Educației și Cercetării să colaboreze pentru a găsi soluții care să respecte angajamentele privind creșterile salariale promise în urma grevei generale, scrie Edupedu.ro.

Asta în condițiile în care, potrivit sindicatelor, „în educație suntem într-o situație critică (așa cum a fost și în sănătate acum câțiva ani): începem să nu mai avem suficienți profesori și atunci trebuie să venim cu creșteri salariale. Dacă salariile de bază nu comunică importanța profesorului, nu o să facem absolut nimic”.

De amintit că sindicatele din educație au anunțat că vor organiza proteste în condițiile în care ordonanța de urgență (OUG) „trenuleț” cu măsuri-fiscal bugetare pentru 2025 prevede înghețarea salariilor, blocarea desfășurării concursului de angajare în școli – Titularizarea și pune în pericol acordarea primelor didactice și de carieră profesională obținute de profesori după greva istorică din mai-iunie 2023.

Liderul sindical din universitar al federației „Alma Mater”, Anton Hadăr, a spus că primele etape pentru proteste ar putea fi declanșate pe 13-15 ianuarie, adică de luni, iar ministrul Daniel David a recunoscut că se așteaptă la manifestații.

„⁠Am readus în discuție problema implicării cadrelor didactice în acordarea burselor sociale, implicare care provoacă multe nemulțumiri în rândul acestora. Am cerut ca această sarcină să fie preluată de autoritățile locale. Am solicitat să se analizeze posibilitatea rezolvării problemei indemnizației pentru practica pedagogică, prin modificarea actualului Regulament pentru desfășurarea acestei activități. A fost reluată solicitarea ca MEC să trimită precizări către unitățile de învățământ referitoare la adeverințele solicitate de pensionarii care au lucrat în învățământ, în vederea recalculării pensiilor. Discuțiile cu conducerea MEC vor continua în perioada următoare, pentru a aborda și alte probleme de interes”, se arată în mesajul de vineri al sindicatelor din educație.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ziua Informării Preventive în Botoșani: Pompierii trag un semnal de alarmă – Ghinionul poate fi prevenit! (Foto)

astăzi, 17:00

Multe persoane sunt superstițioase și consideră ziua de "Marţi, 13" o zi cu ghinion, dar se întâmplă ca uneori să ne facem și singuri "ghinionul" prin faptul că...

Un român din Italia și-a aruncat iubita într-o prăpastie de 6 metri, apoi a salvat-o și a încercat să șteargă urmele!

astăzi, 15:38

Un tânăr român de 25 de ani, rezident în localitatea Como din Italia, a fost arestat pentru tentativă de omor, vătămări corporale, amenințări și hărțuire, după ce și-a ag...

(P) Festivaluri pentru iubitorii de tradiție

astăzi, 14:44

Anual, pasionații de vin pot participa la festivaluri dedicate, unde descoperă soiuri noi, degustă creații artizanale și întâlnesc producători entuziaști. Aceste evenimente sunt pri...