Elevii de la o şcoală din Botoşani învaţă la orele de chimie, cu ajutorul experimentelor, cum să facă săpunuri, creme cosmetice sau lumânări parfumate. Produsele sunt vândute la târguri şcolare, iar cu banii obţinuţi sunt finanţate alte proiecte, scrie adevărul.ro.
Este vorba despre Școala „Sfânta Maria”, din Botoșani, iar pentru elevii acestei școli orele de chimie au devenit o pasiune practică şi chiar profitabilă, pentru că, graţie experimentelor, ei învaţă cum să facă săpunuri, creme cosmetice sau lumânări parfumate. Produsele ieşite din mâinile lor sunt vândute la târguri şcolare, iar cu banii obţinuţi sunt finanţate alte proiecte.
„Doamna de ştiinţe” şi naşterea unei pasiuni
Totul a început anul trecut, de la o reîntâlnire între două colege de facultate: Alina Mirela Ipate, doctor chimist la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iaşi şi Iulia Cobzariu, profesor de chimie în municipiul Botoşani. Bune prietene încă din facultate, cele două chimiste au hotărât să aducă la Botoşani o abordare inedită şi spectaculoasă a orelor de chimie şi să-i înveţe pe copii cum să realizeze lucruri practice cu ajutorul experimentelor.
„Se vrea a fi un maraton de experimente pentru copii, pentru că vrem să-i împrietenim cu partea frumoasă a ştiinţelor. Teoria este multă, stufoasă şi inaccesibilă. Eu vreau să aduc în şcoli această latură a științelor prin proiectul meu „Doamna de ştiinţe”, fiindcă aşa mă ştiu copiii”, spune Alina Ipate.
Prin acest proiect, 49 de copii din clasele a V-a, a VII-a şi a VIII-a au învățat cum să folosească substanţe chimice şi echipamente de laborator.
„Dacă reuşim să inspirăm cinci copii, nu mai mult, să-şi aleagă o carieră, poate să-şi descopere o pasiune, este extraordinar. Pentru că acum sădești pasiuni şi în felul acesta”, spune Alina Ipate.
Lumânări, săpunuri şi creme, la 13 ani
Începuturile au fost dificile. Iuliana Cobzariu a reuşit să găsească în şcoală doar câteva pahare Berzelius, însă ulterior, cu ajutorul Asociaţiei „Bucurie şi Speranţă”, coordonată de Alina Ipate, prin programul „Fonduri pentru un viitor mai bun în comunități”, au fost obținute substanțe şi alte echipamente necesare experimentelor.
„Prin proiecte am reuşit să obţinem o trusă specială pentru gimnaziu, cu substanţele necesare pentru a desfăşura toate reacţiile prevăzute în programa școlară”, spune Iuliana Cobzaru.
Cu materialele obţinute, elevii au reuşit să facă lucruri incredibile pentru vârsta lor la orele de chimie.
„Au învăţat să facă săpun cosmetic, cremă de gălbenele, bile efervescente. Am turnat lumânări parfumate în diferite culori”, spune Alina Ipate.
Produse vândute la târgul şcolii
Pe lângă faptul că au reușit să-şi facă propriile lumânări parfumate sau săpunuri, elevii au avut ocazia să-şi valorifice munca. Au vândut produsele în cadrul târgurilor şcolii, din acest an, la un stand special dedicat ştiinţelor. Flavia a fost unul dintre elevii de clasa a VII a care şi-a vândut creaţiile de la experimente.
„Am făcut săpun, cremă de gălbenele, lumânări parfumate, bile efervescente. Poate îmi voi face o afacere în domeniul ăsta când voi fi mai mare. Sunt foarte interesante. Experimentele îmi plac la nebunie. Şi la târg ne învaţă cum să devenim mici afacerişti”, spune o elevă.
În plus, cu banii obţinuţi, elevii vor pleca într-o excursie de învățare şi vor continua să-şi cumpere materiale didactice pentru noi experimente. Mai mult decât atât, graţie acestui proiect a fost dotat şi laboratorul de ştiinţe al şcolii.