Sărbătorile de iarnă cu cărți, colinde și cadouri hand-made la o școală din Botoșani (foto)

A patra întâlnire din cadrul proiectului transfrontalier „Satul meu în cărți și ie” a reunit trei parteneri în activitatea educativă ”Sărbătorile de iarnă”.

Marți, 19 decembrie 2023, a avut loc a patra activitate din proiectul transfrontalier „Satul meu în cărți și ie”, organizat de Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova.

Activitatea s-a desfășurat la Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, având ca temă ”Sărbătorile de iarnă”. Au participat un număr de 40 de elevi și cinci cadre didactice, organizatorul activității fiind doamna profesor Carmen Macovei, având sprijinul doamnei director, prof. Anca Mutuzac.

Copiii, îmbrăcați în portul popular specific zonei, au colindat, glasurile lor cristaline aducând pace în sufletul tuturor celor prezenți, atmosfera devenind una încărcată de semnificații și emoție pură. Un grup de băieți ai școlii gazdă au prezentat o dovadă a caracterului sincretic al folclorului românesc prin una dintre bandele cunoscute zonei, „Banda lui Novac”. Costumele, mișcările, replicile, ne-au transpus în atmosfera vremurilor de demult, când bunicii și străbunicii noștri se bucurau de simplitate și, totodată, de frumos. Nu s-au lăsat mai prejos nici elevii școlii oaspete, elevii au cântat, au dansat, s-au legat prietenii, s-au schimbat impresii, gânduri, au fost făcute comparații între obiceiuri.

Nu se putea activitate în prag de Crăciun fără cadouri! Oaspeții au fost invitați să-și aleagă o carte după propriile criterii, astfel încât cadoul să fie unul cu adevărat apreciat. Elevii oaspeți au adus nuci poleite, lucrate cu propriile mâini, pentru a putea împodobi pomul de Crăciun, în spiritul obiceiurilor de altădată, când bunicii și străbunicii împodobeau pomul cu nuci și colaci.

”O activitate minunată! Ne bucurăm pentru prilejul minunat de a a lega prietenii și de a petrece momente ziditoare de suflet uniți fiind de iubirea pentru folclor și pentru cărți! Mulțumim pentru atmosfera frumoasă și pentru energia pozitivă de care am avut parte!”, a spus profesorul Gânju Alexandra.

„Proiectul care urmărește atât dezvoltarea dragostei pentru lectură, cât și dezvoltarea respectului pentru folclorul local este unul deosebit ! Căldura cu care am fost primiți, frumusețea copiilor, talentul și zâmbetul lor au transformat activitatea într-o pagină de poveste”, a menționat profesorul  Gavril Simona.

 






 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un tânăr polițist din cadrul IPJ Botoșani, care își serbează ziua de naștere pe patul de spital, are nevoie de ajutor pentru a se recupera după un accident!

astăzi, 18:30

Alexandru Rațoi, polițist în cadrul IPJ Botoșani a împlinit 25 de ani. Ar fi trebuit să fie o zi plină de bucurie alături de familie și colegi, dar viața i-a pus în față o ...

RAR: „Folosirea unor componente omologate, dar montate la un atelier clandestin, nu înseamnă automat o lucrare bine realizată!” (foto)

astăzi, 17:50

Menținerea și depășirea standardelor înalte pe care RAR le aplică în activitățile de inspecție și control, prin Direcția Supraveghere Piață, presupune acțiuni organizate pe pa...

Spectacolul „Capra cu trei iezi”, parte din Programul-concurs „Povestiri din copilărie”, se joacă două zile la Teatrul „Vasilache”! (foto)

astăzi, 17:20

O nouă ediție a programului aduce în atenția publicului zece reprezentații pe tot parcursul lunii martie. Cei mici sunt invitați la Teatrul „Vasilache” să vizioneze spectaco...