Salariații din învățământ amenință cu proteste

După ce polițiștii au ieșit în stradă, nemulțumiți de aplicarea Legii salarizării, și salariații din învățământ amenință cu protestele, începând de luni, 20 decembrie, scriu reprezentanții Federației Sindicale Libere din Învățământ (FSLI) pe pagina lor de Facebook.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), împreună cu Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, în numele celor 300.000 de salariați din învățământ, au constatat că trebuie să facă acest pas, din cauza desconsiderării salariaților din educație, din ultimii ani.

„În calitate de reprezentanți ai salariaților din educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“ avertizează Guvernul României că, începând de luni, 20 decembrie 2021, salariații din învățământ vor ieși în stradă, pichetând sediile Executivului și prefecturilor”, este mesajul transmis de reprezentanții salariaților din învățământ.

Potrivit sursei citate, personalul didactic ar fi trebuit să beneficieze de salariile prevăzute de Legea – cadru numărul 153/2017 începând cu luna septembrie a anului 2020.

„Nu este pentru prima dată când, după declarații publice referitoare la cât de important este sistemul educațional pentru clasa politică și după promisiuni referitoare la majorarea salariilor angajaților din acest vitregit sistem, să se ia măsuri contrare. Deși în ultima săptămână reprezentanții Guvernului afirmau că salariații din învățământ vor beneficia de majorarea salariului de bază în anul 2022, proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, postat în cursul nopții pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, relevă contrariul”, declarată sindicaliștii din educație.

Proiectul de ordonanță de urgență cu privire la unele măsuri fiscal – bugetare, postat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, prevede înghețarea salariilor personalului din învățământ și prorogarea, pentru a 11-a oara, a alocării procentului de 6% din PIB, pentru finanțarea învățământului – toate acestea, în condițiile în care, pentru unele categorii socio-profesionale, Guvernul a găsit resurse pentru acordarea de majorări salariale.

„Însă, Guvernele României au decis prorogarea acordării tranșelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020, astfel încât, în prezent, personalul didactic se află în situația în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020 – dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranșă de 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018”, mai adaugă aceștia.

Mai mult decât atât, reprezentanții salariaților din educație afirmă faptul că „peste 300.000 de salariați din categoria personalului nedidactic, din învățământ, beneficiază de salariul minim brut pe țară, garantat la plată. La începutul pandemiei, acești salariați au desfășurat și alte tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut”.

„În acest moment nu mai acceptăm nicio înghețare a salariilor!

Ne-am  săturat să fim sacrificații de serviciu din sectorul bugetar!

Ne-am săturat să mai fim umiliți!

Bătaia de joc la adresa noastră trebuie să înceteze!

Dacă politica de totală desconsiderare a resursei umane din învățământ va continua, există posibilitatea radicalizării acțiunilor de protest, mergând până la neîncheierea situației școlare/universitare pentru semestrul I și declanșarea grevei generale”, mai transmit angajații din educație. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Secția din Botoșani care îngrijește copii are probleme: „Ar mai fi nevoie de... ca să funcționăm normal” (Video)

Monday, 23 December 2024

Medicul Gianina Georgiana Hamza-Lalău susține că pe Secția de Pediatrie 1 din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani se lucrează cu deficit de personal. Cadrul medic...

35 de ani de la Revoluție marcați (și) la Botoșani! (Foto)

Sunday, 22 December 2024

Ziua Revoluției este marcată în întreaga Românie. La Botoșani ceremoniile dedicate acestei zile s-au desfășurat în două locații: în municipiul Botoșani și î...

Actorii și cetățenii botoșăneni s-au reîntors în Teatrul „Mihai Eminescu”! (Galerie Foto, Video)

Sunday, 22 December 2024

După ample lucrări de renovare și provocări ale proiectului, lucrările de reabilitare și modernizare au fost finalizate, iar în acest weekend botoșănenii s-au putut bucura de clădirea e...