S-a stins din viață un renumit profesor universitar, originar de pe meleaguri botoșănene

S-a stins din viață un renumit profesor universitar, originar de pe meleaguri botoșănene

Colectivul Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a anunțat pierderea colegului lor, profesorul Ioan Caproșu, istoric emblematic al perioadei medievale și premoderne românești, important editor de documente slave și românești privitoare la istoria Iașilor și a Moldovei.

Născut pe 26 august 1934, în comuna Mitoc, județul Botoșani, cadrul didactic a absolvit cursurile Facultății de Istorie din Iași, ulterior fiind cercetător la Institutul A. D. Xenopol din Iași.

În cadrul unui mesaj oficial, colectivul Facultății de Istorie a transmis că „facultatea pierde unul dintre cei mai mari dascăli și cercetători ai trecutului ținuturilor noastre. Exigent, sever, dar un foarte bun pedagog, profesorul Ioan Caproșu a rămas în inima multor generații de absolvenți prin insuflarea dragostei pentru Document în particular și pentru Istorie în general ”.

Neobosit editor de documente și cercetător al istoriei Iașilor și Moldovei de la primele documente medievale până în secolul al XIX-lea, profesorul Caproșu lasă în urmă o operă vastă și importantă pentru oricine se va apleca și de acum înainte asupra trecutului meleagurilor noastre. 

Contribuțiile sale la colecția Documenta Romaniae Historica nu au reprezentat doar restituiri importante de documente, ci au deschis calea unor interpretări istorice esențiale pentru istoria vieții cotidiene medievale și premoderne românești. Cercetările cadrului didactic  asupra documentelor românești au fost valorificate în studii valoroase de istorie economică și socială (O istorie a Moldovei prin relațiile de credit până la mijlocul secolului al XVIII-lea, Iași 1989; Relațiile economice ale Brașovului cu Moldova, Chișinău 1992, împreună cu Constantin A. Stoide).

Ioan Caproșu și-a folosit priceperea și dăruirea în editarea primei ediții filologice a Bibliei de la 1688, împreună cu reputații filologi Alexandru Andriescu și Vasile Arvint.

Ioan Caproșu a fost Decan al Facultății de Istorie într-o perioadă de restructurare (1990-1996) și a promovat întotdeauna valoarea, prin aducerea la catedră a unor cercetători deja consacrați (Ștefan Gorovei, Victor Spinei, Dan Gh. Teodor) sau prin promovarea unor tineri (pe atunci) absolvenți.

Ca o recunoaștere a meritelor sale, profesorul Ioan Caproșu a fost ales membru de onoare al Academiei Române, fiind apropiat de confrații de breaslă din Basarabia, pe care i-a sprijinit permanent.

 

 

 

Spune-ne opinia ta