Rezultate remarcabile obținute de elevii Școlii Gimnaziale „Grigore Antipa”, la Chișinău

Rezultate remarcabile obținute de elevii Școlii Gimnaziale „Grigore Antipa”, la Chișinău

„Ziua internațională a profesorilor de franceză” a fost marcată, de către mai mulți elevi din cadrul Școlii Gimnaziale „Grigore Antipa” din municipiul Botoșani, cu premii deosebite, obținute în cadrul unui Festival – Concurs de poezie franceză, anume „Poezia – Perlă a gândirii”, de la Chișinău, transmite Mihaela – Dorina Barbacaru, profesor coordonator.

Potrivit Mihaelei Barbacaru, anul acesta, Federația Internațională a Profesorilor de Franceză și Asociația Română a Profesorilor Francofoni, și-au propus să aducă un omagiu profesorilor de franceză și muncii lor tenace de la catedră sau de la calculator, încurajându-i să vadă, cu încredere și speranță, dincolo de pandemie.  

În octombrie, Alianța Franceză din Chișinău și Asociația Profesorilor de Franceză din Moldova au lansat o invitație de participare la a 22-a ediție a Festivalului-concurs online „Poezia – Perlă a gândirii”, organizat pe categorii de vârstă și secțiuni: recitare/interpretare și creație. Dacă la interpretare poezia era la alegerea elevului, la categoria creație, poezia trebuia să fie un omagiu adus profesorului de la clasă, pe tema : „Professeur – c’est un métier noble” (Profesorul – o meserie nobilă).

„7 elevi talentați de la Școala Gimnazială Grigore Antipa au acceptat această provocare, au dedicat o parte din timpul lor liber pentru selectarea și învățarea unei poezii în limba franceză sau pentru exersarea minții în combinarea măiastră a versurilor, a silabelor și a rimelor. Rezultatul este meritoriu : toți copiii au primit cele mai frumoase premii”, spune Mihaela – Dorina Barbacaru.

Astfel, David-Andrei Mănucă, din clasa a VI-a C, i-a impresionat pe membrii juriului cu imaginația și creativitatea sa, cu pronunția și cu dezinvoltura sa și a obținut Marele Premiu, pentru creația sa, „Merci, professeur!”.

Tot el a primit și Marele Premiu al festivalului, pentru interpretarea poeziei „La lecture”. La aceeași categorie, colega sa de clasă, Franț-Rusu Denisa a primit premiul I pentru poezia ”Ma professeure”. Amândoi sunt debutanți la limba franceză.

La categoria interpretare, pe lângă Marele Premiu al festivalului, elevii noștri au fost recompensați cu 4 premii I și un premiu II.

În acordurile vii ale unei șansonete franțuzești, Măriuca Stan-Muraru, din clasa a V-a C, a recitat poezia „La Tour Eiffel” de Maurice Carême. De menționat este și faptul că este laureată a Festivalului-Concurs al cântecului în diferite limbi ale lumii, cu genericul „Unitate prin diversitate”, dedicat „Zilei Europene a limbilor străine” din 25 septembrie, de la Chișinău, obținând un meritoriu premiu I cu melodia „Maman me dit”.

Premiul I au primit și 2 eleve din clasa a VII-a B, Ioana – Irina Acsinte și Theodora Vasiliu, care, împreună cu colega lor, Elena Giurgiu, (premiul al II-lea), au făcut parte din grupul vocal ”Les Francofilles” și s-au remarcat la Concursul interjudețean „Noël dans le monde francophone” din decembrie 2019 de la Craiova, obținând premiul special ARPF la interpretare de cântece în limba franceză, grup vocal.

La același concurs, din 2019, Theodora Vasiliu a primit premiul al III-lea la secțiunea creație literară în limba franceză - proză.

Premiul I a primit și Ciprian Ciobănașu, din clasa a VIII-a C, care, la ediția a IX-a din 2019 a Festivalului Francofon Regional de artă teatrală „Paroles et théâtre” de la Botoșani, obținea premiul al II-lea la secțiunea recitare artistică, nivel gimnazial.

„Împreună, au format o echipă de top și au reprezentat cu cinste școala românească botoșăneană. Toți sunt niște copii minunați, foarte talentați, care iubesc limba franceză, s-au implicat cu inima și cu mintea, au învățat poezii lungi pe de rost, au repetat până la extenuare, au pus suflet în interpretarea lor și au reușit! Sunt foarte mândră de elevii mei și am încredere în viitorul lor minunat”, mai spune Mihaela.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Medicul Ramona Guraliuc despre situația de la UPU: „Suntem într-un deficit mare de personal. Am depășit chiar 200 de pacienți în 24 de ore” (video)

Vineri, 28 Ianuarie 2022
308

În cadrul unei conferințe de presă susțină în cursul zilei de vineri, 28 ianuarie, la sediul Instituției Prefectului, șefa Unității de Primiri Urgențe (UPU) din municipiul Botoșa...

Accident la Dângeni. Doi tineri au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce s-au izbit cu mașina într-un cap de pod

Vineri, 28 Ianuarie 2022
330

Doi tineri au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un cap de pod de pe raza satului Strahotin, din comuna Dângeni.Potri...

Botoșănenii se pot testa împotriva infecției cu Covid-19 și în 78 de cabinete de medicină de familie (video)

Vineri, 28 Ianuarie 2022
448

Pentru a le veni în sprijin cadrelor medicale de pe Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din municipiul Botoșani, secție care a fost luată cu asalt de pacienți în ultima perioadă, 78 de...