După ce în cursul zilei de miercuri, mai multe cadre didactice și părinți ai căror copii învață la Colegiul „Mihai Eminescu” din municipiul reședință de județ au protestat în fața Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani cu privire la modificarea planului de școlarizare, joi a urmat rândul mai multor profesori și părinți din Săveni.
Aceștia, la rândul lor, și-au exprimat nemulțumirile față de hotărârea Consiliului de Administrație al IȘJ, adoptată la începutul acestei săptămâni, cu privire la desființarea clasei a V-a de la Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” din orașul Săveni, pentru anul școlar 2022 – 2023.
Astfel, la orele amiezii, profesorii și câțiva părinți s-au prezentat la sediul Inspectoratului, unde au solicitat să stea de vorbă cu inspectorul școlar general, Ada Macovei.
„Nemulțumirea principală pentru care ne-am prezentat la Inspectoratul Școlar este că se dorește întreruperea gimnaziului, respectiv a clasei a V-a anul acesta, la Liceul Teoretic Dr. Mihai Ciucă. Noi avem o tradiție de peste 20 de ani, din 1998 avem clase de gimnaziu, fără a face concurență celorlalte școli gimnaziale din comunitatea din jurul orașului Săveni. S-a înființat clasa a V-a pentru a oferi mai multe oportunități atât copiilor, cât și părinților, prin diverse programe și proiecte pe care le întreprindem an de an. Având în vedere interesul superior al copilului și faptul că părinții care reprezintă interesul superior al acestuia și solicită, și ei, păstrarea clasei a V-a, nu mi se pare în regulă hotărârea luată, aceea de a se întrerupe clasa a V-a. Este supărător faptul că singurul drept la replică care ni s-a oferit a fost această întrevedere”, a declarat Cristina Chiorescu, director al Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă”, din Săveni.
Potrivit conducerii instituției de învățământ din Săveni, acolo, an de an, adresabilitatea copiilor care doresc să opteze pentru gimnaziu la liceu este ridicată. Cei mai mulți care optează pentru această formă de învățământ din cadrul Liceului provin din mediul rural.
„În fiecare an optează peste 30 de copii să facă gimnaziu la Liceu, însă noi limităm numărul de copii la o clasă, la un singur colectiv. Și asta pentru că este firesc să oferim o posibilitate alături de celelalte școli, nu în concurență cu ele”, a adăugat Cristina Chiorescu.
„Din simultanele acelea, roată împrejurul localității, Școala din Săveni primește copii, îi formează și îi aduce la maximul de performanță. Dumneavoastră, instituția de învățământ pe care o conduceți, de ce să faceți același lucru dacă sunteți liceu? Veniți cu doamna director de la Școala Generală din Săveni și faceți acolo o înțelegere și vedem cui îi dăm clasele de a V-a anul acesta. Nu e corect să ia unii tot din toate satele arondate, iar altul să nu ia nimic”, a spus Ada Macovei, inspector școlar general al IȘJ Botoșani.
„Am un copil în clasa a VIII-a, la Liceul din Săveni. Mai am o fetiță în clasa a II-a și mi-aș dori ca și ea să urmeze studiile gimnaziale tot la Liceul Teoretic Dr. Mihai Ciucă din Săveni. Consider că este o oportunitate foarte bună pentru dezvoltarea elevilor. În momentul acesta, copiii care sunt din orașul Săveni și din localitățile limitrofe au fost lipsiți, cel puțin, de un profil care era foarte important, și anume matematică-informatică, care a dispărut de la liceu. Ar fi o lovitură prea mare pentru copii, dar și pentru părinți. Dacă luăm în considerare ultimele dotări pe care le-a primit acum Liceul, ar fi anormal și ar însemna o bătaie de joc dacă s-ar desființa această clasă. Nu mi se pare normal”, a declarat părintele unei eleve de la Liceul „Dr. Mihai Ciucă” din Săveni, Daniel Bursuc.
De asemenea, cu privire la această situație și-au exprimat punctul de vedere și foști elevi al Liceului din Săveni, care au frecventat atât cursurile gimnaziale, cât și liceale.
„Am fost elevă a Liceului Teoretic „Dr. Mihai Ciucă" din Săveni încă din anul 2011, când am început ciclul de studiu gimnazial, iar apoi am continuat studiile liceale tot acolo. Din punctul meu de vedere, faptul că am făcut gimnaziul în cadrul liceului m-a ajutat foarte mult să mă dezvolt, mi-am făcut prieteni cu care am păstrat legătura și pe perioada liceului, iar cu unii dintre ei o mai păstrez și astăzi. Am avut ocazia să învăț foarte multe lucruri de la profesori extraordinari și cred că asta a contat pe viitor, că am avut bazele bine puse la punct. Domnii profesori m-au format de mic copil și au avut un impact puternic asupra viitorului meu, m-au învățat să îmi aleg bine pașii pe care vreau să îi urmez. Totul a fost mult mai ușor în liceu pentru că eram deja obișnuita cu sistemul de predare, cu cadrele didactice. Părerea mea este că acest lucru ar trebui să continue, pentru a avea cât mai mulți elevi, cei mai mulți fiind din mediul rural, șansa pe care am avut-o eu”, a declarat Camelia Ignat, fostă elevă a Liceului Teoretic „Dr. Mihai Ciucă”din Săveni.
După finalizarea discuțiilor cu oficialul din educație, cadrele didactice au depus un memoriu și la sediul Consiliului Județean, dar și la sediul Instituției Prefectului.
Memoriul a fost semnat de către 25 de cadre didactice, care predau la unitatea de învățământ în cauză, dar și de un număr de aproximativ 40 de elevi ai școlii.