Circa 600 de elevi se află în situația de risc de abandon școlar (video)

Circa 600 de elevi se află în situația de risc de abandon școlar (video)

Circa 600 de elevi din județul Botoșani se află în situația de risc de abandon școlar, având mediile neîncheiate la sfârșitul primului semestru al acestui an școlar, relevă datele centralizate de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ).

Potrivit conducerii instituției, 1.075 de elevi au rămas corigenți la matematică, iar 542 nu au obținut medii de promovare la limba și literatura română, motivul principal fiind neprezentarea la cursuri.

„Numărul este justificat de lipsa de activitate didactică, de lipsa legăturii cu școala. Sunt cauze complexe, care trebuie în continuare monitorizate, dar care se încadrează în statisticile anilor precedenți”, a declarat Ada Macovei, inspectorul general al IȘJ Botoșani.

Oficialul a relevat că alți 3.000 de elevi se aflau în situație de corigență cu câteva săptămâni înainte de finalizarea primului semestru, însă cadrele didactice au depus eforturi suplimentare în urma unor demersuri ale IȘJ.

„Am inițiat în luna decembrie o activitate de verificare în unitățile de învățământ a stadiului în care se află mediile elevilor cu câteva săptămâni înainte de încheierea semestrului și am identificat atunci în jur de 4.000 de elevi aflați în situație de risc. La finalul semestrului, am trimis o scrisoare metodică, în care am explicat fiecărui cadru didactic în parte care este legislația în vigoare cu privire la încheierea situației școlare și care sunt măsurile care trebuie luate în semestrul următor, pentru ca progresul să fie înregistrat pentru fiecare elev în parte. Sistemul este de învățământ de masă”, a explicat Macovei.

De asemenea, inspectorul școlar general atrage atenția cu privire la exigența pronunțată a unora dintre cadrele didactice.

„Un elev care la Evaluarea Națională ia la matematică 9, la testul inițial realizat de un cadru didactic la nivel personal, nu local, nu județean, să ia 2,80, iar de aici să fie socotit progresul lui spre media 5, spre media 6 și să fie ținut patru ani de zile cu această medie, asta nu pot să explic. Probabil domnii care predau matematică pot să explice acest fenomen absolut straniu”, a adăugat Ada Macovei.

În județul Botoșani funcționează peste 460 de licee și școli gimnaziale, unde învață aproximativ 42.000 de elevi.

 

 

Spune-ne opinia ta