Creșterea duratei studiilor universitare de doctorat de la trei la patru ani, stabilirea posibilității, pentru studentul-doctorand, de a desfășura activități didactice remunerate și limitarea numărului de doctoranzi ce vor putea fi coordonați de conducătorul unui astfel de program de studii sunt doar câteva dintre schimbările ce vor apărea în următoarea perioadă la regulile învățământului superior, scrie avocatnet.ro.
Potrivit sursei citate, acestea sunt conținute de un proiect de lege ce se va afla în dezbatere publică până spre sfârșitul lunii și care vizează modificarea radicală a legislației privind educația.
Astfel, printre altele, proiectul de lege vizează și modificarea regulilor actuale după care se desfășoară al III-lea ciclu de studii universitare, respectiv studiile de doctorat.
O primă schimbare conținută de proiect ce vizează studiile de doctorat este creșterea duratei acestora de la trei ani, cât este în prezent, la patru ani.
Apoi, apare posibilitatea de a comasa doi ani de studii, la solicitarea doctorandului, cu avizul conducătorului de doctorat și cu aprobarea senatului universitar. Totodată, durata programului de studii universitare de doctorat se va putea și prelungi cu până la doi ani.
Potrivit viitoarei legi, studentul-doctorand va putea desfăşura activităţi didactice remunerate, în limita normei de asistent universitar. Norma asistentului universitar este stabilită (și va rămâne la fel) la 11 ore convenționale, ce conțin activităţi aplicative (seminar, proiect, lucrări practice şi de laborator), de îndrumare a elaborării lucrărilor de licenţă, respectiv a proiectelor de diplomă sau alte activităţi didactice, practice şi de cercetare ştiinţifică înscrise în planurile de învăţământ.
În plus, se stabilește o limită pentru numărul de doctoranzi ce vor putea fi îndrumați simultan de către un conducător de doctorat. Mai exact, un conducător de doctorat va putea îndruma simultan opt studenți - doctoranzi, dar, prin excepție, vor putea fi îndrumați până la maximum 12 studenți - doctoranzi/conducător, numai cu aprobarea senatului universitar.
În prezent, Legea nr. 1/2011 a educației naționale prevede că „numărul studenților - doctoranzi care pot fi îndrumați simultan de către un conducător de doctorat se stabilește de către senatul universitar”.
Proiectul mai stabilește și modalitatea de acordare a titlului de doctor de către universități, dar și cea de obținere a atestatului de abilitare, la propunerea instituției de învățământ superior. Vor putea fi conducători de doctorat, ca și-n prezent, persoanele care au obţinut deja dreptul de conducere de doctorat, dar şi persoanele care obţin atestatul de abilitare.