Reclamații privind încălcarea drepturilor elevilor la un colegiu de renume din Botoșani. Cum răspunde conducerea școlii acuzațiilor

Într-un e-mail primit pe adresa redacției Știri.Botoșani.ro, în cursul zilei de joi, se reclamă faptul că la o școală de elită din Botoșani s-ar fi încălcat drepturile elevilor. Acuzațiile au fost infirmate de către conducerea unității de învățământ.

Reclamații privind încălcarea drepturilor elevilor la un colegiu de renume din Botoșani. Cum răspunde conducerea școlii acuzațiilor

Este vorba despre o situație semnalată la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani, unde elevilor majori nu li s-ar fi dat voie să părăsească incinta școlii.

„În decursul zilei de astăzi, 21 septembrie 2023, s-au încălcat și cel mai probabil conducerea școlii CNME (n.r. Colegiul Național „Mihai Eminescu”) Botoșani va continua să încalce drepturile elevilor majori prin închiderea porților, fiind obligați să stăm închiși, fără să putem ieși din incinta școlii, deși avem peste 18 ani”, se arată în e-mail-ul primit pe adresa noastră.

Contactată telefonic de reporterul Știri.Botoșani.ro, prof. Cristina Chiriac, directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Botoșani, a infirmat cele sesizate, spunând că acest lucru este total neadevărat.

„Nu am îngrădit nimic. Doar încercăm să ținem copiii sub 18 ani să nu iasă din curtea școlii, conform regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Elevii de clasa a XII-a sau mai bine spus elevii peste 18 ani au voie să părăsească curtea școlii, pentru că sunt majori. Noi vorbim despre elevii sub 18 ani, cei peste au voie pe răspunderea lor”, a declarat prof. Cristina Chiriac.

De asemenea, în e-mail se mai menționează faptul că aceste aspecte ar fi fost aduse și la cunoștința conducerii unității de învățământ.

„Am adresat problema la conducerea școlii, însă ne-au ignorat. Conform Statutului Elevului, articolul 15, litera k) (elevilor le este interzis) să părăsească perimetrul unității de învățământ în timpul programului școlar, cu excepția elevilor majori și a situațiilor prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ”, mai scrie în e-mail.

Cristina Chiriac a declarat că regulamentul le permite celor peste 18 ani să părăsească unitatea de învățământ, motiv pentru care nici nu se poate opune unor astfel de ieșiri. De asemenea, aceasta a menționat și faptul că nu a fost sesizată cu privire la această situație.

Nu am primit nicio plângere, nici scrisă, nici verbală. Pentru elevii sub 18 ani, da, sunt niște reguli un pic mai stricte ca și la celelalte școli, nu doar la Colegiul „Mihai Eminescu”. Pentru elevii majori atâta timp cât este stipulat în regulament este dreptul lor să iasă, nu este problema noastră. Deci, au voie. Elevii îl respectă, însă eu nu mă opun plecărilor, pentru că regulamentul de organizare și funcționare le dă voie elevilor majori să plece. Dar, în alte aspecte elevii respectă regulamentul”, a completat Cristina Chiriac, director Colegiul Național „Mihai Eminescu”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
885

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
8844

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1297

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...