Reclamații privind încălcarea drepturilor elevilor la un colegiu de renume din Botoșani. Cum răspunde conducerea școlii acuzațiilor

Într-un e-mail primit pe adresa redacției Știri.Botoșani.ro, în cursul zilei de joi, se reclamă faptul că la o școală de elită din Botoșani s-ar fi încălcat drepturile elevilor. Acuzațiile au fost infirmate de către conducerea unității de învățământ.

Reclamații privind încălcarea drepturilor elevilor la un colegiu de renume din Botoșani. Cum răspunde conducerea școlii acuzațiilor

Este vorba despre o situație semnalată la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani, unde elevilor majori nu li s-ar fi dat voie să părăsească incinta școlii.

„În decursul zilei de astăzi, 21 septembrie 2023, s-au încălcat și cel mai probabil conducerea școlii CNME (n.r. Colegiul Național „Mihai Eminescu”) Botoșani va continua să încalce drepturile elevilor majori prin închiderea porților, fiind obligați să stăm închiși, fără să putem ieși din incinta școlii, deși avem peste 18 ani”, se arată în e-mail-ul primit pe adresa noastră.

Contactată telefonic de reporterul Știri.Botoșani.ro, prof. Cristina Chiriac, directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Botoșani, a infirmat cele sesizate, spunând că acest lucru este total neadevărat.

„Nu am îngrădit nimic. Doar încercăm să ținem copiii sub 18 ani să nu iasă din curtea școlii, conform regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Elevii de clasa a XII-a sau mai bine spus elevii peste 18 ani au voie să părăsească curtea școlii, pentru că sunt majori. Noi vorbim despre elevii sub 18 ani, cei peste au voie pe răspunderea lor”, a declarat prof. Cristina Chiriac.

De asemenea, în e-mail se mai menționează faptul că aceste aspecte ar fi fost aduse și la cunoștința conducerii unității de învățământ.

„Am adresat problema la conducerea școlii, însă ne-au ignorat. Conform Statutului Elevului, articolul 15, litera k) (elevilor le este interzis) să părăsească perimetrul unității de învățământ în timpul programului școlar, cu excepția elevilor majori și a situațiilor prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ”, mai scrie în e-mail.

Cristina Chiriac a declarat că regulamentul le permite celor peste 18 ani să părăsească unitatea de învățământ, motiv pentru care nici nu se poate opune unor astfel de ieșiri. De asemenea, aceasta a menționat și faptul că nu a fost sesizată cu privire la această situație.

Nu am primit nicio plângere, nici scrisă, nici verbală. Pentru elevii sub 18 ani, da, sunt niște reguli un pic mai stricte ca și la celelalte școli, nu doar la Colegiul „Mihai Eminescu”. Pentru elevii majori atâta timp cât este stipulat în regulament este dreptul lor să iasă, nu este problema noastră. Deci, au voie. Elevii îl respectă, însă eu nu mă opun plecărilor, pentru că regulamentul de organizare și funcționare le dă voie elevilor majori să plece. Dar, în alte aspecte elevii respectă regulamentul”, a completat Cristina Chiriac, director Colegiul Național „Mihai Eminescu”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Zeci de botoșăneni au încins Hora Unirii pe Pietonal (foto, video)

Vineri, 1 Decembrie 2023
994

Ziua Națională a României a fost sărbătorită de dimineață până seara de zeci de botoșăneni, care fie au participat la diverse activități, fie au fost alături de familie.Pe...

1 Decembrie la Botoșani: cetățenii au ieșit pentru o paradă „fastuoasă” și s-au ales cu un concert popular pe Unirii (foto, video)

Vineri, 1 Decembrie 2023
3525

Adunați cu mic, cu mare în Centrul Istoric al orașului, însă într-un număr redus în comparație cu anii trecuți, botoșănenii au participat la momente festive. S-a intona...

Mobilizare exemplară a botoșănenilor pentru salvarea fetiței trimisă la Iași cu arsuri pe față și mâini (foto)

Joi, 30 Noiembrie 2023
822

Peste 100 de botoșăneni au sărit în ajutorul familiei greu încercate de viață, din Săveni. Elevi, oameni simpli, apărători ai legii și ai vieții omenești sau șefi de instituți...