În noaptea de 26 spre 27 martie, România trece la ora de vară, moment în care ceasurile se dau înainte cu o oră. Adică, ora 03:00 va deveni ora 04:00, iar noi, cum se spune din bătrâni, vom „dormi mai puțin”. Această modificare în ceasul biologic al organismului produce schimbări la nivel psihic și emoțional. Chiar imediat după această schimbare urmează simulările examenului de Bacalaureat, programate de Ministerul Educației.
Cu privire la această situație, profesorul Daniel Botezatu, fost inspector școlar general și în momentul actual profesor de istorie la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani, a declarat că această situație este „o nouă bătaie de joc la adresa elevilor, racheta rusească a Ministerului Educației”.
„Medicii, psihologii, chiar psihiatrii spun că această măsură are efecte negative asupra oamenilor, fiind necesare câteva săptămâni până când organismul uman se adaptează și își reglează ceasul biologic. Nu pare a fi o problemă pentru Ministerul Educației, care a programat simularea examenului de bacalaureat exact în zilele imediat următoare trecerii la ora de vară. Prostie, ignoranță, nepăsare, omisiune? Cred că puțin din toate, dar cei afectați vor fi elevii, ale căror organisme vor reacționa negativ la dublul stres: o oră mai puțin de somn și evaluări la standarde înalte”, a declarat Daniel Botezatu.
Mai mult decât atât, cadrul didactic a spus că este vorba despre o chestiune elementară docimologică la care, din nou, „ministerul a rămas corigent”.
„Chiar nu e în ministerul ăsta un cap limpede care să anticipeze efectele contrarii ale unor măsuri luate pe genunche? O chestiune elementară docimologică la care, din nou, ministerul a rămas corigent. Pe spinarea a câtorva zeci de mii de elevi din anii terminali, ale căror rezultate, eventual negative, pe baza stresului, le vor induce angoase. Lor, dar și părinților! Rușine, domnule ministru”, a adăugat Botezatu.