Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a reacționat după organizarea Olimpiadei Naționale de Matematică la Botoșani într-o sală de sport.
Competiția s-a desfășurat în perioada 1 – 6 aprilie, aflându-se la ediția cu numărul LXXV și fiind organizată în acest an de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani și Societatea de Științe Matematice din România – Filiala Botoșani.
În acea perioadă au fost prezenți la Botoșani peste 300 de copii, profesori și părinți. Proba s-a desfășurat în Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din municipiul reședință de județ.
După ce în spațiul public au apărut nemulțumiri din partea părinților și profesorilor, ministrul Educației și-a exprimat punctul de vedere atât despre organizarea unui număr atât de mare de concursuri, dar și despre modalitatea de organizare a olimpiadei de matematică de la Botoșani.
Potrivit publicației Edupedu.ro, oficialul a precizat că Ministerul Educației organizează 375 de olimpiade, concursuri și competiții la faza națională și internațională, fazele locale și județene sunt organizate de Inspectoratele Școlare Județene, fiind în jur de 140 la număr.
Astfel, ministrul Educației arată că poate se induce sentimentul că elevii nu mai participă la olimpiade pentru ideea de meritocrație și performanță, ci pentru a obține „niște burse sau locuri la universitate”.
„În primul rând, să știți că eu sunt un susținător al ideii de olimpiadă, concurs, competiție, meritocrație, pentru că un astfel de concurs îi scoate pe cei mai buni dintre noi în față, permite oarecum o educație personalizată (...) Noi tindem să exagerăm de foarte multe ori lucrurile. În acest moment, ministerul organizează 375 de olimpiade, concursuri și competiții, la faza națională și internațională. Pe lângă acestea, mai avem 140 pe care le luăm sub cupola noastră, dar nu le finanțăm. E drept, și aici nu intră competițiile la nivel de orașe, județe. Deci, altfel spus, la un moment dat, când te gândești câtă activitate este, inspectoratele și școlile devin un fel de organizator de concursuri și olimpiade. Și atunci, inevitabil, când exagerăm cu aceste lucruri, fiindcă sentimentul meu este de multe ori că poate și forțăm și pierdem ideea de olimpiadă, o facem mai degrabă pentru a obține niște burse sau obține niște locuri la universitate și nu pentru a fi bun în domeniul respectiv, apar astfel de probleme”, a declarat Daniel David.
Ministrul Educației anunță măsuri după ce copiii de liceu care au participat la Olimpiada Națională de Matematică au susținut proba într-o sală de sport. De altfel, acest aspect vine și în contextul în care elevii de gimnaziu de la Olimpiada Națională de Informatică de la Botoșani au susținut proba de concurs într-o sală de evenimente.
„Sigur că nu-mi place, dar în condițiile în care n-ai avut altă soluție, au găsit, ca să spun așa, o soluție de avarie. Eu m-am uitat foarte atent și la declarațiile profesorului Gologan, președintele Societății de Matematică și coordonatorul lotului olimpic. Desigur, nu era încântat, dar a spus că au fost decente condițiile. Dar, sigur, nu trebuie să rămânem la acest nivel. Vom putea controla în viitor, vom aloca o olimpiadă într-un anumit loc și detalii despre infrastructură, astfel încât condițiile, ca să spun așa, să arate mult mai bine”, a afirmat ministrul.