Protest, luni, al sindicatelor din Educație în fața Parlamentului!

Cele trei federații sindicale din Educație fac apel la profesori și angajații din sistem să participe luni, 7 iulie 2025, la protestul organizat între orele 11:00 și 13:00, în fața Parlamentului, la intrarea Izvor, „pentru a trage un semnal de alarmă” în contextul asumării răspunderii de către Guvern pe proiectul de lege Bolojan cu măsuri fiscale, care include și prevederi care afectează direct sistemul de învățământ.

Potrivit documentului transmis de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația „Spiru Haret” și „Alma Mater”, organizațiile au obținut autorizație pentru participarea a 2.000 de persoane la protestul de luni.

 

Acesta nu este doar un simplu protest, ci este un moment crucial în care vocea noastră trebuie să fie auzită!”, arată apelul semnat de Simion Hăncescu, Marius Nistor și Anton Hadăr.

Sindicatele au semnat contractul colectiv de muncă (CCM) 2025 cu Ministerul Educației și Cercetării pe 3 iulie. Sindicatele nu vor mai putea face greve generale pentru condiții de muncă și salarizare, ci doar pe legea dialogului social, față de Guvern.

Protestul are loc chiar în ziua în care Guvernul își asumă răspunderea în Parlament pe proiectul de lege Bolojan privind măsurile fiscale, proiect care conține măsuri cu impact direct în Educație:

  • creșterea normei didactice cu 2 ore
  • reducerea cuantumului plăților pentru plata cu ora prin raportare la timpul de lucru săptămânal
  • creșterea numărului de elevi la clasă
  • reducerea degrevărilor pentru conducere la maximum 30% din norma de 20 de ore și pentru îndrumare și control – la maximum 50%
  • scăderea numărului de angajați care vor mai beneficia de vouchere de vacanță și indemnizații de hrană, prin schimbarea bazei de raportare la salarii mai mici.

Ce au transmis recent liderii de sindicat

Simion Hăncescu, lider FSLI, a avertizat că măsurile pregătite de Guvern „vor da peste cap întregul sistem de învățământ” și a cerut profesorilor nemulțumiți să vină la protestul de luni, scrie Edupedu.

La rândul său, Marius Nistor a declarat că măsurile, împreună cu alte prevederi fiscale, pot conduce la situații de disponibilizări, iar George Purcaru de la FSLI a subliniat că cel puțin 12.000 de profesori vor „beneficia” de încă 4 ore de muncă pe săptămână, criticând măsura ca fiind un atentat la dreptul la muncă al cadrelor didactice.

Totodată, sindicaliștii au acuzat guvernul că nu a prezentat un calcul real asupra impactului măsurilor asupra personalului din educație, iar premierul și ministrul Educației nu ar spune adevărul când afirmă că ar fi vorba de o dublă plată.

„Împreună putem transmite un mesaj puternic”, se mai arată în apelul sindicatelor, care precizează că „acest protest este doar începutul” și că vor urma și alte acțiuni dacă proiectul de lege va fi adoptat fără modificări.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Reacția lui Valeriu Iftime, după ce jucătorul cu 165 de meciuri la Botoșani a revenit în Superliga: „Este un pas înapoi!”

astăzi, 19:30

Eduard Florescu a revenit în Superliga, după doar câteva luni petrecute la Yelimay în Kazahstan. Mijlocașul ofensiv a semnat cu Unirea Slobozia liber de contract, iar Valeriu Iftim...

Mașină mistuită de flăcări în apropiere de orașul Săveni, trei persoane s-au evacuat la timp! (Foto)

astăzi, 17:12

Un autoturism aflat în mers pe DN 29, în apropierea localității Mihai Viteazu, a luat foc în această după-amiază. La caz s-au deplasat pompierii militari din cadrul Stației ...

Grupul francez Carrefour ar putea să se retragă din România!

astăzi, 15:54

În momentul de față, grupul francez Carrefour tatonează vânzarea operaţiunilor din regiune, inclusiv din România. La masa discuţiilor, atât mari retaileri prezenţi local,...