15.000 de profesori în pericol: „Când educația e sacrificată din nou pentru jafurile guvernării!”

Scrisoare deschisă către premierul Ilie Bolojan și președintele Nicușor Dan din partea profesorilor suplinitori calificați ai României, care anunță proteste publice în fața centrelor de la Titularizare.

15.000 de profesori în pericol: „Când educația e sacrificată din nou pentru jafurile guvernării!”

   Foto: Fizkes / Dreamstime.com

În mijlocul concursului național de titularizare, după ce mii de profesori au susținut inspecții la clasă și se pregătesc acum pentru examenul scris, Guvernul lovește exact în fundamentul acestui proces: norma didactică, avertizează într-o scrisoare deschisă un grup de „profesorii suplinitori calificați ai României”.

Scrisoarea este adresată președintelui Nicușor Dan, premierului Ilie Bolojan și guvernanților, după ce un proiect de lege publicat de Ministerul de Finanțe, pe care Executivul vrea să și-l asume în fața Parlamentului, fără dezbatere în camerele legislative, crește norma de predare de la 18 la 20 de ore pe săptămână, ceea ce echivalează cu desființarea a peste 15.000 de posturi, conform scrisorii.

 

Pentru profesorii suplinitori calificați – cei care an de an dau din nou concursul de titularizare și țin pe picioare zeci de mii de clase în România – este picătura care umple paharul, spun aceștia. Cadrele didactice denunță modificarea normei ca fiind o formă de concediere mascată, abuzivă și profund imorală, mai ales pentru că intervine în plin proces de ocupare legală a posturilor.

În scrisoarea deschisă, cadrele didactice anunță proteste publice în fața centrelor de concurs și solicită retragerea măsurii.

Scrisoarea transmisă redacției de un grup de profesori suplinitori calificați:

„În plin proces de titularizare, când mii de cadre didactice își pun în joc anii de studiu, inspecții la clasă și concursuri susținute cu seriozitate, Guvernul decide, printr-o Ordonanță de Urgență, să modifice brutal norma didactică: de la 18 la 20 de ore de predare pe săptămână. În mod direct, această „ajustare” se traduce în desființarea a peste 15.000 de posturi didactice.

Pentru cine nu înțelege ce înseamnă acest lucru: este echivalentul concedierii mascate a zeci de mii de oameni calificați, dedicați, titulari, cu grade didactice, cu ani de vechime și cu examene luate pe bune. Este un atac la stabilitatea și demnitatea unei întregi profesii.

Dar nu este vorba doar despre cifre. Este vorba despre lipsa de respect cronică față de oameni care au făcut totul corect: s-au înscris la titularizare, au trecut prin inspecții, au muncit pentru dosare, au avut în față o listă de posturi afișate public, în urma etapelor legale de mobilitate.

În orice stat de drept, schimbarea regulilor în timpul desfășurării unui concurs public ar fi considerată un abuz administrativ. La noi, e doar încă o zi obișnuită în care educația este strivită în numele „optimizării”. Ca urmare, profesorii suplinitori calificați au anunțat proteste publice în fața centrelor de concurs din întreaga țară. Aceștia denunță reducerea posturilor în plin proces de titularizare ca fiind abuzivă și profund imorală.

Este pentru prima dată în ultimii ani când corpul suplinitorilor, adesea ignorat de discursul oficial, se mobilizează ferm pentru a-și apăra drepturile și demnitatea profesională. Bătaia de joc la care sunt supuși profesorii suplinitori, și care afectează și ceilalți beneficiari ai actului educațional, trebuie să înceteze.

Anual, indiferent de notă, am fost nevoiți să repetăm acest concurs (cu o evaluare specifică unui examen, nicidecum unui concurs), lucru care ne-a afectat atât pe noi, cât și pe cei dragi nouă. Acum realizăm, de fapt, că pentru decidenți comunitatea profesorilor suplinitori calificați nici nu există. Nu vom mai tolera!

Dorim să atragem atenția și asupra altor măsuri anunțate recent, cum ar fi creșterea numărului de elevi în clasă, care nu face altceva decât să compromită calitatea actului educațional și să afecteze atât profesorii, cât și elevii. Clasele supraaglomerate vor duce inevitabil la imposibilitatea unei interacțiuni eficiente între profesor și elev, afectând procesul de predare-învățare. O altă măsură care reprezintă încă o lovitură dată profesorilor o reprezintă reducerea drastică a sumelor alocate plății cu ora, această decizie reflectând lipsa de respect față de cadrele didactice.

Adevărul e simplu: de fiecare dată când guvernanții iresponsabili bagă mâna până la cot în bugetul de stat, educația este prima sacrificată. Se taie de la școală, nu de la pensii speciale. Se dau afară profesori, nu sinecuri politice. Se încarcă normele profesorilor, dar nimeni nu atinge organigramele sufocate de pile din ministere.

Această măsură nu este doar nedreaptă. Este ilegală și imorală. Dacă va fi pusă în aplicare, va fi contestată în instanță. Și nu doar de sindicate sau de ONG-uri, ci de o întreagă generație de profesori care refuză să mai tacă.

Nu mai acceptăm ca în România să funcționeze dublul standard: pentru noi, regulamente, reduceri, norme, austeritate; pentru ei, excepții, derogări, bonusuri și impunitate.

Domnule Președinte, domnilor guvernanți, educația nu e o vacă de muls, iar profesorii nu sunt slugile sistemului. Suntem oameni care ne-am câștigat locul prin muncă și competență.

Și nu vom mai lăsa să fim împinși afară pe ușa din dos.

Dacă educația moare în fiecare an din cauza foamei voastre de bani, ce fel de societate credeți că veți mai conduce?

Cu respect, profesorii suplinitori calificați ai României”

Edupedu.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciorba rădăuțeană inventată de o botoșăneancă, vezi rețeta AUTENTICĂ și cum se prepară!

astăzi, 18:48

Cu toate că baza se aseamănă cu cea de ciorbă de burtă, ciorba rădăuțeană este o variantă mai ușoară și care se poate face oricând, nu doar de sărbători. Este un preparat gustos c...

Gestul unui ”iubitor” de animale din Botoșani: ”Decât să dau niște bani, mai bine o arunc…”

astăzi, 17:56

A îngriji o pisică este de cele mai multe ori o experiență plină de bucurie, dar această bucurie vine la pachet și cu responsabilități. Nu la fel a gândit un botoșănean care a...

Tabere în parohiile din Botoșani pentru sute de copii!

astăzi, 17:13

În cadrul proiectului „Tabăra din pridvorul satului”, al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care își propune organizarea a 120 de tabere în comunități rurale și urb...