Protest cu 20.000 de angajați din educație așteptați în capitala României

Protest cu 20.000 de angajați din educație așteptați în capitala României

Un nou protest al profesorilor are loc vineri, în București, 20.000 de persoane fiind așteptate la mitingul care va începe în fața Guvernului și va continua cu un marș până la Palatul Cotroceni.

Potrivit sindicatelor din Educație, protestatarii se vor strânge începând cu ora 11:00 în Piața Victoria. La ora 12:30, demonstranții vor pleca spre Palatul Cotroceni. Aceștia vor urma traseul Bd. Nicolae Titulescu - urcare Pod Basarab - str. Grozăveşti - Bd. Geniului - sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare, punctul final fiind Statuia Leu, de lângă Palatul Cotroceni.

Protestul se va încheia la ora 16:00. Guvernul a adoptat joi un memorandum prin care garantează creșterile salariale ale profesorilor prin noua Lege a salarizării. Grila de salarizare va folosi ca sistem de referință salariul mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar. Însă sindicatele spun că memorandumul nu are valoare juridică, motiv pentru care greva profesorilor continuă.

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret”, a declarat pentru Digi24 că protestul de vineri va fi „proba de maturitate" a angajaților din sistemul de învățământ.

„Solicitarea mea este să participe masiv, venind cu demnitate să-și prezinte nemulțumirile, să se facă din nou auziți de cei care au putere de decizie", a spus sindicalistul.

20.000 de oameni, aceasta este limita stabilită de Primăria și de jandarmerie și poliție. Vom vedea mâine (vineri n.r.) câți vor veni acolo. Îi așteptăm pe toți. Uniți suntem puternici și vreau să manifestăm cu hotărâre și determinare", a adăugat el.

Potrivit unui comunicat transmis la începutul acestei săptămâni de sindicate, un număr de 134.007 de membri de sindicat, respectiv 86,93% din totalul celor care au semnat referendumul pentru declararea grevei, continuau protestul în data de 6 iunie. Greva generală din educaţie a fost declanşată în data de 22 mai 2023. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Razie noctură a polițiștilor rutieri pe străzile din Botoșani! (foto)

astăzi, 13:12
24

În noaptea de 1 spre 2 mai 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier, împreună cu Biroul de Ordine Publică, Șecțiile de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani și 3 Hlipiceni și cu poli...

Uluitoarele ouă „închistrite” de Rogojești și faima lor europeană. Cum a ajuns un cătun din Botoșani capitală culturală!

astăzi, 11:47
63

Cătunul Rogojești, din județul Botoșani, nu are cine știe ce faimă în România, deși la nivel european este considerat un adevărat miracol cultural.Mica așezare este situată l...

Delicii sănătoase: secretul din spatele succesului laboratorului de patiserie "Cuptorul Nelei" (galerie foto)

astăzi, 11:05
289

Cu o viziune clară, Nela Andrici, inginer în industria alimentară, a înființat un laborator de patiserie specializat în produse din aluat dospit, oferind o gamă diversificată de...