Parlamentarii vor ca invatamantul din Romania sa aiba 15 clase obligatorii. "Invatamantul general obligatoriu va fi de 15 clase si cuprinde ultimii 2 ani ai invatamantului primar, invatamantul gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior. Invatamantul prescolar si invatamantul liceal devin obligatorii pana cel mai tarziu in anul 2020", se arata intr-un proiect legislativ inregistrat la Camera Deputatilor.
26 de senatori si deputati PSD si UDMR au depus in Camera Deputatilor un proiect de lege care prevede extinderea invatamantului obligatoriu la 15 clase, arată portalinvatamant.ro.
Ce vor sa schimbe parlamentarii cu acest proiect de lege? In primul rand, includerea ultimilor doi ani de gradinita ca obligatorii. Apoi, invatamantul liceal ar urma si el sa devina obligatoriu in totalitate, pana in anul 2020.
Conform proiectului, un copil va trebui sa faca obligatoriu 2 ani de gradinita - grupa mijlocie si mare-, apoi clasa pregatitoare, 4 clase primare, 4 clase la gimnaziu si 4 clase la liceu, informeaza ProTV.
In prezent, invatamantul obligatoriu din Romania se intinde pe 11 ani, incluzand clasa pregatitoare si mergand pana la clasa a zecea.
Proiectul a fost initiat de deputatul UDMR Szabo Odon si semnat de 26 de deputati si senatori de la cele doua partide, printre care și botoșănenii Tamara Ciofu, Mihaela Huncă și Răzvan Rotaru. Acestia sustin ca proiectul e in conformitate cu tendintele europene, insa specialistii in educatie atrag atentia ca Romania are si asa mari probleme cu resursele umane si materiale, care ar fi agravate.
Deputatul UDMR care a initiat proiectul a declarat pentru postul citat ca obligativitatea reprezinta "o legatura intre primirea ajutorului social si frecventarea orelor de catre copiii din mediile defavorizate".
Marian Stas, profesor la Harvard si expert in educatie, da de inteles, insa, ca scopul proiectului ar fi cu totul altul. "Un astfel de aranjament nu e util, in primul rand, elevilor. Dar in momentul cand fac asa ceva, de fapt, pot sa spun ca profesorii au garantat norme sa isi desfasoare activitatea profesionala la a 11-a si a 12-a".
Si Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie Spiru Haret, atrage atentia asupra faptului ca aplicarea legii ar presupune angajati suplimentari in sistem, ceea ce ar genera "oarecare criza a resursei umane si nu numai, ci si a infrastructurii".
Sistemul de educatie din Romania are insa mari probleme, iar suplimentarea numarului anilor de invatamant obligatoriu nu ar contribui la solutionarea lor sau la cresterea calitatii actului educational, spun specialistii.
Astfel, Romania este singura tara din UE cu mii de profesori necalificati, iar pe de alta parte rata abandonului scolar este foarte mare, din cauza saraciei.