Camera Deputaților a adoptat astăzi un proiect de lege care prevede că învățământul obligatoriu începe cu grupa mijlocie de grădiniță. Propunerea mai prevede ca, până în 2020, tot învățământul preșcolar - deci toată grădinița, de la grupa mică începând - să devină obligatoriu. Aceasta este prima cameră sesizată, votul final este la Senat.
Inițiativa legislativă a întrunit 178 de voturi pentru, 25 împotrivă și 55 de abțineri.
Proiectul a fost initiat de 26 de deputati si senatori PSD si UDMR.
PNL s-a abţinut de la vot. Raluca Turcan, liderul deputaţilor liberali, a declarat că 15 ani de învăţământ obligatoriu reprezintă o tendinţă perfect europeană, dar asta nu înseamnă că abandonul şcolar între clasa a VIII-a şi a IX-a nu este de 30%, transmite Agerpres.
În expunerea de motive, inițiatorii spun că “în anul școlar 2002-2003 au fost înscriși în grădinițe un număr de 629.703 copii, care reprezintă 71,06% din totalul populației de 3-6 ani. Analiza gradului de cuprindere pe medii de rezidență evidențiază o diferență de aproape 12 puncte procentuale în favoarea mediului urban”.
“Diferența de participare la educația preșcolară pe medii de rezidență în defavoarea mediului rural poate determina inegalități privind nivelul de pregătire pentru școală, și implicit, situații de risc școlar la debutul în clasa” pregătitoare “pentru copiii care nu frecventează deloc grădinița (cu o pondere de peste 25% în mediul rural)”, mai spun inițiatorii.
Inițiatorii proiectului sunt:
deputati - UDMR: Ambrus Izabella-Agnes, Antal István-János, Bende Sándor, Benkő Erika, Csép Éva-Andrea, Erdei Dolóczki István, Farago Petru, Kelemen Hunor, Kulcsár-Terza József-György, Magyar Loránd-Bálint, Sebestyén Csaba-István, Seres Dénes, Szabó Ödön, Vass Levente
senatori - UDMR: Cseke Attila-Zoltán, Derzsi Ákos, Fejér László-Ődőn, Tánczos Barna, Turos Lóránd