Prin legea firii timpul nu poate fi dat înapoi. Singura modalitate pentru ca evenimentele nefericite să nu se mai producă, o constituie conduita preventivă. Una din coordonatele prevenirii este educaţia rutieră, prin care elevul să fie conştientizat în permanenţă de riscul prezent pe drumurile publice.
Educaţia rutieră reprezintă o latură esenţială privind integrarea în civilizaţia modernă. Indiferent de vârstă, regulile referitoare la traficul pe drumurile publice impuse de societate pietonilor şi vehicolelor trebuie cunoscute şi respectate cu consecvenţă şi responsabilitate.
Copiii, reprezintă grupul cel mai vulnerabil în ceea ce priveşte riscul rutier generat de indisciplina pietonală. În ultimii ani, adolescenţii au devenit tot mai des victime ale unor evenimente rutiere în calitate de pietoni, biciclişti sau conducători de mopede. Consecinţele acestor evenimente rutiere sunt din cele mai grave atât în plan personal, cât şi social. Astfel de evenimente generează o stare de vulnerabilitate şi insecuritate comunitară şi împiedică dezvoltarea unui climat de normalitate evolutivă. Subsumată educaţiei pentru formarea abilităţilor de viaţă, educaţia rutieră sau, mai degrabă, educaţia pentru prevenirea riscului rutier, urmăreşte formarea abilităţilor şi competenţelor rutiere personale, de grup şi sociale în rândul elevilor din învăţământul preuniversitar şi nu numai.
De aceea, Seminarul Teologic Liceal „Sf. Gheorghe” Botoșani a inițiat un proiect de educație rutieră intitulat „Fii responsabil! Circulă corect!” care favorizează accesul la cultură şi civilizaţie privind educaţia rutieră la nivelul elevilor de liceu.
Legea nr. 42/2025 prevede că a treia săptămână din luna mai este instituită ca „Săptămâna națională a siguranței rutiere”, motiv pentru care tinerii teologi au participat, joi 22 mai 2025, la o activitate de informare și prevenție rutieră, în cadrul proiectului amintit.
Astfel, Agent Șef Principal Ivanov Adrian și Agent Șef Adjunct Țurcanu Simona de la Biroul Rutier al Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani, au prezentat principalele reguli de circulație, măsuri de prevenție și au subliniat importanța cunoașterii și aplicării acestora de către pietoni. La final, însoțiți de părintele director, prof. dr. Dascălu Daniel și doamnele profesoare Arăpașu Mădălina, și Papuc Adina, elevii au avut posibilitatea să cunoască mai bine o parte din cele mai moderne autovehicule de patrulare și intervenție din dotarea Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani, dar și să interacționeze cu reprezentanții acestuia.
În urma desfășurării proiectului „Fii responsabil! Circulă corect!, seminariștii botoșăneni prezenți au conștientizat că însușirea şi aplicarea corectă a regulilor elementare de circulaţie rutieră şi înţelegerea necesităţii cunoaşterii şi respectării acestora de către pietoni sunt esențiale pentru viață.