În data de 23 martie, elevii unității de învățământ au participat la etapa județeană a olimpiadei de limba franceză, demonstrându-și cunoștințele și abilitățile lingvistice. Aceștia s-au remarcat prin performanțele lor, clasându-se pe podium și obținând calificări pentru etapa națională a competiției. Printre cei care s-au calificat se numără Ursache Ștefan Vlad (clasa a IX-a); Cotruță Vladimir (clasa a X-a,); Doroftei Mădălina (clasa a XI-a); Hăilă Ioan Șerban (clasa a XII-a), toți la clase cu regim bilingv de studiu; de ademenea, elevii de la clase cu studiu normal: Balan Amelia Alexandra (clasa a IX-a, Simion Ilinca (clasa a X-a), Săvescu Raluca (clasa a XI-a) și Purice Laura-Alexandra (clasa a VIII-a).
Tot în luna francofoniei, trei liceeni din clasa a X-a de la profilul bilingv franceză au reprezentat colegiul la concursul "Ambassadeurs, ambassadrices en herbe" din Ankara, Turcia. Cu o dezbatere de excepție pe tema "Ce practici etice ar trebui implementate pentru ca Jocurile Olimpice și Paralimpice să fie un eveniment federator, incluziv și durabil?", echipa formată din Cotruță Vladimir, Cazacincu Bianca și Iurașog Florin s-a clasat pe poziția a II-a, în competiție cu alte echipe din Europa de Sud-Est.
În continuarea activităților francofone, pe data de 30 martie, elevii liceului au participat la festivalul de artă teatrală "Paroles et théâtre", unde au obținut premii de prestigiu, evidențiindu-se prin talentele lor artistice. Acestea au fost: Premiul I, Trofeu la secțiunea teatru– Trupa „Sans visage”; Cel mai bun rol masculin secundar – Cotruţă Vladimir; Premiul III, secțiunea de interpretare vocal-instrumentală liceu– Simion Ilinca și Menţiunea I – Petrişor Andreea; la secțiuneaa recitarea artistică liceu: Premiul I, Trofeu – Simion Ilinca, Menţiunea I – Giosu Alexandra, și Menţiunea II – Ciomaga Theodor; La gimnaziu : secțiunea de recitare: Premiul II – Andronache Ana și Premiul III – Ionescu Maria Ilia; la secțiunea interpretare vocal-instrumentală : Premiul I, Trofeu – Cracană Eric; Premiul I – Lazăr Ilinca; Premiul III – Grup vocal „Les Francofilles” și Menţiunea II – Purice Laura-Alexandra şi Grădinaru Elena.
Activitățile în limba franceză nu se opresc aici. În luna aprilie, Colegiul Național "August Treboniu Laurian" se pregătește intens pentru olimpiada națională de limba franceză, care va avea loc la Iași. De asemenea, a fost lansat și proiectul de scriere creativă intitulat "Les portes du monde", unde elevii sunt încurajați să își dezvolte scrierea creativă prin explorarea patrimoniului local, lăsându se inspirați de una din ușile clădirilor monument istoric ale orașului.
În plus, zece elevi, însoțiți de doi profesori coordonatori, au fost selectați în vederea participării, în luna mai, la o mobilitate Erasmus+ în Paris, unde vor avea oportunitatea să viziteze o școală din capitala Franței și să participe la un schimb de bune practici.
Tot în luna mai, elevii de la profilul bilingv franceză vor susține probele anticipate de bacalaureat francofon, unde vor prezenta un proiect la care au lucrat pe parcursul clasei a XI-a.
Într-un ultim apel, invităm elevii de clasa a VIII-a care doresc să se alăture comunității francofone a liceului din Botoșani să participe în a treia săptămână a lunii mai la proba de competențe lingvistice în limba franceză, pentru a se putea înscrie la profilul bilingv-francez.
Colegiul Național "August Treboniu Laurian" din Botoșani este mândru să vadă cum elevii săi își depășesc limitele și continuă să strălucească în cadrul activităților francofone, consolidând astfel angajamentul lor față de învățarea și promovarea limbii și culturii franceze. Pentru a atinge aceste rezultate, elevii au fost pregătiți de profesorii coordonatori: prof. Mighiu Rodica, prof. Mangîr Gabriela, prof. Rusu Alina-Diana, prof. Giosu Constantin, prof. Constantin Mariana și prof. Ichim Daria.
(Prof. Ioan Onofrei)