Probleme în școli identificate de comisiile de verificare

Insuficiența unor surse de apă potabilă, grupurile sanitare neconforme, lipsa unui cabinet medical și chiar nefinalizarea lucrărilor de reabilitare sunt principalele probleme identificate de comisiile care verifică, în această perioadă, modul în care unitățile de învățământ din Botoșani sunt pregătite pentru un nou an școlar în pandemie.

Activitățile de control sunt desfășurate de echipe mixte, formate prin ordin al prefectului, din specialiști ai Direcției de Sănătate Publică (DSP), angajați ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ). Acțiunea de verificare a început pe 23 august și va continua până pe 3 septembrie a.c.

Potrivit datelor prezentate de către prefectul județului, Dan Nechifor, până la data curentă, au fost verificate circa 75% dintre unitățile de învățământ din teritoriu.

„Pentru prima dată am solicitat să fie verificat și modul de conformare la măsurile dispuse anul trecut de către comisiile formate prin ordinul prefectului. Aș putea să vă spun, pe ceea ce s-a verificat până acum, că există probleme. Dintre cele mai importante e lipsa verificării surselor de apă pentru a se putea acorda autorizația sanitară de funcționare”, a spus Nechifor.

Oficialul a arătat că, în unele localități, lucrările de reabilitare a școlilor nu se pot finaliza până la începerea efectivă a cursurilor, în vreme ce alte unități așteaptă să fie date în folosință.

„Există lucrări de reabilitare ce se vor putea finaliza după începerea anului școlar, ceea ce va putea să ridice probleme pentru derularea activităților didactice. O să îi rog pe domnii primari să urgenteze lucrările, fiind vorba despre Școala Gimnazială din Dracșani, Sulița, școala din Avrămeni. La Săveni, Liceul Teoretic nu este gata încă, mai sunt lucrări la corpurile B și C. Avem și o construcție începută și abandonată la Dobârceni. Avem și localuri noi care s-au finalizat, dar la care nu s-a făcut proces verbal de recepție. Vorbim de investiții finanțate prin AFIR și voi lua legătura cu cei de la AFIR pentru urgentarea recepției. Este vorba despre grădinița cu program normal din Românești, cea din Albești și Școala Profesională din Vlăsinești”, a rezumat prefectul.

De asemenea, deficiențe sunt și pe linia cabinetelor de medicină școlară și a grupurilor sanitare.

„La Blândești, grupul sanitar a fost afectat de alunecările de teren. Se utilizează un alt grup sanitar, dar care se află la o distanță destul de mare. Avem probleme și cu apa potabilă. S-au forat puțuri, dar care nu reușesc să facă față. La Trușești, avem o problemă cu ceea ce înseamnă medicina școlară. Există un cabinet medical, dar este personal. Am discutat problema și în timpul vizitei premierului. Avem promisiuni că se va suplimenta numărul personalului medical din unitățile școlare”, a arătat Dan Nechifor.

În prezent, există 27 de cereri de finanțare depuse pentru amenajarea unor toalete școlare conforme. Astfel de lucrări sunt în derulare în 11 unităță din județ.

 

Spune-ne opinia ta