Primării din judeţul Botoşani executate silit din cauza datoriilor către profesori!

Mai multe primării din judeţul Botoşani, printre care şi Primăria Municipiului Botoşani, au ajuns în situaţia de a fi executate silit din cauza neplăţii unor drepturi financiare pe care angajaţii din sistemul de învăţământ le-au câştigat în instanţă, fiind vorba în special de dobânzi aplicate unor drepturi câştigate prin hotărâri definitive şi irevocabile.

Sindicaliştii din educaţia botoşăneană au făcut apel la autorităţi să facă toate demersurile necesare la nivel central pentru ca la rectificarea bugetară ce ar trebui să aibă loc luna aceasta să fie alocate fondurile necesare plăţii acestor drepturi, pentru a nu se ajunge în situaţia de a se bloca conturile primăriilor.

“Sperăm să se obţină la rectificarea bugetară sumele necesare pentru ieşirea din impasul în care se află unităţile administrativ-teritoriale care înregistrează datorii faţă de noi. Vorbim de neexecutarea unei părţi a hotărârilor judecătoreşti care au fost eşalonate, e vorba de hotărâri pronunţate în perioada 2009-2012. Pentru punerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti am apelat inclusiv la executarea silită, având în vedere faptul că dacă nu sunt executate într-o anumită perioadă de timp se vor prescrie. Executarea nu înseamnă un război cu primăria sau cu o persoană anume acolo, ci ne exercităm dreptul de a beneficia de o hotărâre judecătorească”, a precizat Liviu Axinte, preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ.

În medie, un profesor are de primit între 1.000 şi 1.500 de lei.  Eşalonarea pe o perioadă de 5 ani a drepturilor câştigate în instanţă nu este o măsură agreată de cei din sistemul de învăţământ.

“În aplicarea hotărârilor judecătoreşti care au fost eşalonate de către guvernările dinainte şcolile au procedat diferit, unii au pus în aplicare în întregime hotărârile judecătoreşti, alţii nu au ţinut dcnt de prevederile hotărârii judecătoreşti şi nu au plătit integral şi la solicitarea membrilor de sindicat care nu au primit sumele cuvenite a trebuit să aducem hotărârea judecătorescă în stadiul de a fi pusă în aplicare integral. Nici nu este corect ca într-o şcoală să se ia o sumă de bani şi într-o şcoală altă sumă de bani, deşi sunt profesori cu aceeaşi vechime, acceaşi încadrare şi probabil că acele diferenţe apăreau ca urmare a faptului că anumite unităţi şcolare nu au achitat partea care se referă la dobânda legală. Am văzut că Guvernl permanentizează măsura asta de eşalonare pe 5 ani a hotărârilor judecătoreşti, lucru care este inacceptabil din punctul nostru de vedere”, a mai spus liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ Botoşani.

 

 

Spune-ne opinia ta