Președintele Camerei de Comerț Botoșani: ”Este obligatorie o selecție serioasă a corpului profesoral”

Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț Botoșani, cel care în urmă cu puțin timp milita pentru mărirea salariilor profesorilor, revine acum cu o serie de observații pe seama rezultatelor de la bacalaureat.

Președintele Camerei de Comerț Botoșani: ”Este obligatorie o selecție serioasă a corpului profesoral”

 Valeriu Iftime  

Valeriu Iftime punctează din start o realitate statistică: 4 din 10 absolvenți de liceu promoția 2023 nu au luat ”examenul maturității”. ”Au și profesorii partea lor de vină în această realitate?”, se întreabă antreprenorul botoșănean.

După săptămânile de grevă a profesorilor, fie că vrem fie că nu, tema educației revine în prim-plan odată cu afișarea rezultatelor la bacalaureat.


”Patru din zece copii nu promovează bacalaureatul!”

Potrivit datelor prezentate de Valeriu Iftime, cifrele bacalaureatului 2023 arată astfel:

-din peste 147.000 de elevi înscriși în ultima clasă de liceu la începutul anului școlar, mai puțin de 110.000 s-au prezentat la probele examenului de bacalaureat; lor li s-au adăugat circa 16.000 de tineri, absolvenți ai unor promoții anterioare.

-din totalul de 125.352 de candidați prezenți la sesiunea de vară a bacalaureatului, au promovat examenul (înainte de rezolvarea contestațiilor, care poate aduce mici modificări) un număr de 91.246; dintre aceștia, 4.020 sunt din rândul absolvenților de liceu din ani anteriori.

”Dacă scoatem din calcule absolvenții promoțiilor anterioare și ne referim strict la cei care au terminat liceul în acest an, matematica bacalaureatului sună cam așa: dintr-un total de 147.000 de elevi de clasă terminală, doar 87.226 au promovat ceea ce denumim cu toții ”examenul maturității”. Adică un procent de 59,33%. Patru din zece copii care termină liceul în România zilelor noastre nu promovează și bacalaureatul! Este, din punctul meu de vedere, o realitate dezastruoasă, care ar trebui să ne dea tuturor de gândit, începând cu cei implicați direct în actul de educație, adică profesorii”, spune Valeriu Iftime.

Antreprenorul botoșănean crede că avem nevoie de un corp profesoral bine plătit. Însă acest lucru nu pare să fie suficient.

”În urmă cu câteva zile îmi exprimam convingerea că dascălii din școlile noastre merită să fie foarte bine plătiți, pentru a fi astfel stimulați să își reverse harul asupra elevilor lor, adică asupra copiilor și nepoților noștri. Cred și acum acest lucru, ca o condiție necesară pentru a ajunge la un corp profesoral de cea mai bună calitate la scară națională. 

Este, cum am zis, o ”condiție necesară”, nu însă și suficientă. Pentru a atinge un astfel de obiectiv mai e nevoie și de o sită cât mai fină pentru trierea celor care acum sunt la catedră peste tot în țară. Pentru că, totuși, nu este normal, ba chiar nu este nici admisibil ca aproape jumătate dintre cei pe care tu, ca profesor, i-ai instruit și i-ai validat cu note de trecere an de an până la absolvirea liceului, să se arate a fi incapabili să promoveze examenul de bacalaureat”, este de părere președintele Camerei de Comerț Botoșani.

Valeriu Iftime amintește, deopotrivă, și de ”industria meditațiilor particulare”, în condițiile în care elevii nu primesc informațiile respective în clasă.

”Este total inacceptabil ca în România să existe o adevărată industrie a meditațiilor particulare, în cadrul căreia profesorii le transmit ”clienților” elevi cunoștințele pe care ar fi trebuit să le transmită la clasă, în timpul orelor normale de curs. Și, pe deasupra – nota bene! – nici 1% din câștigurile obținute prin meditații nu sunt declarate la fisc și impozitate”.


”Suntem pe marginea prăpastiei”

Valeriu Iftime este de părere că tratamentul, pentru a salva ce se mai poate salva, dar și pentru a scăpa ”de amenințătile cumplite ale acestei boli”, este unul ”complex și de durată”. Profesorii au nevoie de salarii motivante, însă este de lucru și la programa școlară sau la structura anului de învățământ.

”Concluzia amară este că, în acest moment, din foarte multe puncte de vedere, suntem pe marginea prăpastiei în ceea ce privește calitatea învățământului. Tratamentul pentru a scăpa de amenințările cumplite ale acestei boli este complex și de durată. Rămân la părerea că trebuie pornit de la a asigura cele mai bune condiții în școli și de la a oferi salarii foarte bune, cu adevărat motivante, dascălilor. Pași importanți trebuie făcuți, cu siguranță, și în ceea ce privește programa școlară, structura anului de învățământ etc.”, spune Valeriu Iftime.

La final, președintele Camerei de Comerț aduce în atenție o idee care a mai fost exprimată în spațiul public de alți formatori de opinie din Românie. De fiecare dată, însă, această viziune a stârnit ample discuții în rândul cadrelor didactice:

”În paralel este obligatorie și o selecție serioasă a corpului profesoral, astfel încât într-un număr rezonabil de ani să putem spune cu convingere că nepoții și copiii noștri ajung, la școală, pe mâna unor ”dascăli cu har, cu vocație”, și nu a unor ”bugetari” oarecare”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Blocada polițiștilor a lăsat 7 șoferi fără permis în trei localități din Botoșani!

astăzi, 18:02
34

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 3 acțiuni punctuale în cadrul planului de activitate Blocada, acționând în sistem integrat  împreună...

ANAF a publicat ghidul RO e-Transport: amenzi de până la 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor!

astăzi, 17:20
44

Prin implementarea sistemului RO e-Transport, principalul obiectiv al ANAF este de a reduce decalajul fiscal de TVA, prin monitorizarea în timp real a mișcărilor de mărfuri pe drumurile nați...

Șefii MAI băgați în ședință de prefectul Sorin Cornilă. „Este o perioadă plină de evenimente...” (foto)

astăzi, 15:44
134

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani, a convocat miercuri o ședință operativă cu șefii structurilor MAI din județ.La întâlnirea de lucru au participat Comisar șef Cost...