Președintele Camerei de Comerț Botoșani: ”Este obligatorie o selecție serioasă a corpului profesoral”

Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț Botoșani, cel care în urmă cu puțin timp milita pentru mărirea salariilor profesorilor, revine acum cu o serie de observații pe seama rezultatelor de la bacalaureat.

Președintele Camerei de Comerț Botoșani: ”Este obligatorie o selecție serioasă a corpului profesoral”

 Valeriu Iftime  

Valeriu Iftime punctează din start o realitate statistică: 4 din 10 absolvenți de liceu promoția 2023 nu au luat ”examenul maturității”. ”Au și profesorii partea lor de vină în această realitate?”, se întreabă antreprenorul botoșănean.

După săptămânile de grevă a profesorilor, fie că vrem fie că nu, tema educației revine în prim-plan odată cu afișarea rezultatelor la bacalaureat.


”Patru din zece copii nu promovează bacalaureatul!”

Potrivit datelor prezentate de Valeriu Iftime, cifrele bacalaureatului 2023 arată astfel:

-din peste 147.000 de elevi înscriși în ultima clasă de liceu la începutul anului școlar, mai puțin de 110.000 s-au prezentat la probele examenului de bacalaureat; lor li s-au adăugat circa 16.000 de tineri, absolvenți ai unor promoții anterioare.

-din totalul de 125.352 de candidați prezenți la sesiunea de vară a bacalaureatului, au promovat examenul (înainte de rezolvarea contestațiilor, care poate aduce mici modificări) un număr de 91.246; dintre aceștia, 4.020 sunt din rândul absolvenților de liceu din ani anteriori.

”Dacă scoatem din calcule absolvenții promoțiilor anterioare și ne referim strict la cei care au terminat liceul în acest an, matematica bacalaureatului sună cam așa: dintr-un total de 147.000 de elevi de clasă terminală, doar 87.226 au promovat ceea ce denumim cu toții ”examenul maturității”. Adică un procent de 59,33%. Patru din zece copii care termină liceul în România zilelor noastre nu promovează și bacalaureatul! Este, din punctul meu de vedere, o realitate dezastruoasă, care ar trebui să ne dea tuturor de gândit, începând cu cei implicați direct în actul de educație, adică profesorii”, spune Valeriu Iftime.

Antreprenorul botoșănean crede că avem nevoie de un corp profesoral bine plătit. Însă acest lucru nu pare să fie suficient.

”În urmă cu câteva zile îmi exprimam convingerea că dascălii din școlile noastre merită să fie foarte bine plătiți, pentru a fi astfel stimulați să își reverse harul asupra elevilor lor, adică asupra copiilor și nepoților noștri. Cred și acum acest lucru, ca o condiție necesară pentru a ajunge la un corp profesoral de cea mai bună calitate la scară națională. 

Este, cum am zis, o ”condiție necesară”, nu însă și suficientă. Pentru a atinge un astfel de obiectiv mai e nevoie și de o sită cât mai fină pentru trierea celor care acum sunt la catedră peste tot în țară. Pentru că, totuși, nu este normal, ba chiar nu este nici admisibil ca aproape jumătate dintre cei pe care tu, ca profesor, i-ai instruit și i-ai validat cu note de trecere an de an până la absolvirea liceului, să se arate a fi incapabili să promoveze examenul de bacalaureat”, este de părere președintele Camerei de Comerț Botoșani.

Valeriu Iftime amintește, deopotrivă, și de ”industria meditațiilor particulare”, în condițiile în care elevii nu primesc informațiile respective în clasă.

”Este total inacceptabil ca în România să existe o adevărată industrie a meditațiilor particulare, în cadrul căreia profesorii le transmit ”clienților” elevi cunoștințele pe care ar fi trebuit să le transmită la clasă, în timpul orelor normale de curs. Și, pe deasupra – nota bene! – nici 1% din câștigurile obținute prin meditații nu sunt declarate la fisc și impozitate”.


”Suntem pe marginea prăpastiei”

Valeriu Iftime este de părere că tratamentul, pentru a salva ce se mai poate salva, dar și pentru a scăpa ”de amenințătile cumplite ale acestei boli”, este unul ”complex și de durată”. Profesorii au nevoie de salarii motivante, însă este de lucru și la programa școlară sau la structura anului de învățământ.

”Concluzia amară este că, în acest moment, din foarte multe puncte de vedere, suntem pe marginea prăpastiei în ceea ce privește calitatea învățământului. Tratamentul pentru a scăpa de amenințările cumplite ale acestei boli este complex și de durată. Rămân la părerea că trebuie pornit de la a asigura cele mai bune condiții în școli și de la a oferi salarii foarte bune, cu adevărat motivante, dascălilor. Pași importanți trebuie făcuți, cu siguranță, și în ceea ce privește programa școlară, structura anului de învățământ etc.”, spune Valeriu Iftime.

La final, președintele Camerei de Comerț aduce în atenție o idee care a mai fost exprimată în spațiul public de alți formatori de opinie din Românie. De fiecare dată, însă, această viziune a stârnit ample discuții în rândul cadrelor didactice:

”În paralel este obligatorie și o selecție serioasă a corpului profesoral, astfel încât într-un număr rezonabil de ani să putem spune cu convingere că nepoții și copiii noștri ajung, la școală, pe mâna unor ”dascăli cu har, cu vocație”, și nu a unor ”bugetari” oarecare”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

MM Stoica, atac dur la adresa botoșănenilor: „Îți riști integritatea corporală!”/ ”Faceți o filmare să vedeți vestiarul!”

astăzi, 08:30

FC Botoșani – FCSB 1-0 a fost meciul disputat joi seară și a contat în cadrul restanței din etapa a 4-a. Mihai Stoica a lansat un nou atac către echipa moldavă după eșecul suferit ...

Cutremur cu magnitudine însemnată a avut loc duminică dimineață, recomandări ISU Botoșani! (Video)

astăzi, 08:20

În dimineața de duminică, 24 noiembrie,  în jurul orei 07:16, în zona seismică Vrancea, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,0 pe scara Richter.  Potrivit Inst...

S-au deschis urnele: Botoșănenii votează!

astăzi, 07:30

375.747 de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați la urne în cele 433 de secții de votare din județul Botoșani. În prima jumătate de oră, au votat deja 1680 de persoane pe lis...