„Pregătirile” dinaintea începerii școlii continuă cu mutarea unor elevi din clădiri dărăpănate (video)

„Pregătirile” dinaintea începerii școlii continuă cu mutarea unor elevi din clădiri dărăpănate (video)

În mai puțin de patru zile, zeci de mii de elevi se vor întoarce pe băncile școlii, după vacanța de vară. Ca în fiecare an, autoritățile botoșănene efectuează controale și pregătesc unitățile de învățământ pentru ca elevii să beneficieze de siguranță, igienă și condiții pentru desfășurarea unui act educațional conform.

Astfel, în urma controalelor efectuate s-a constatat faptul că 131 de unități de învățământ, din județul Botoșani, nu dețin autorizație sanitară de funcționare, iar 55 sunt în curs de autorizare. Cât despre autorizația la incendiu, sunt 52 de școli care nu au obținut acest acord.

Mai mult decât atât, autoritățile au decis, pe ultima sută de metri, mutarea la cea mai apropiată unitate de învățământ a unor elevi de la o grădiniță din Ungureni și de la o școală din Vicoleni, deoarece nu sunt conforme din punct de vedere al siguranței.

„Inspectorii care au făcut parte din aceste comisii au dispus măsuri și recomandări imediate pentru ca anul școlar să înceapă în cele mai bune condiții în toate unitățile de învățământ. Mai mult decât atât, am avut surprinderea să constat că sunt două unități de învățământ care nu corespundeau din punct de vedere al siguranței elevilor. Și aici mă refer la construcțiile respective și am decis, ieri, împreună cu reprezentanții instituțiilor implicate, pentru aceste două unități școlare, fiind vorba de o grădiniță din Ungureni și o Școală din Vicoleni, tot comuna Ungureni, să realocăm acești copii în cele mai apropiate unități de învățământ. Nu putem închide ochii la astfel de situații. Din câte am înțeles, administrația locală de acolo are deja pregătite două proiecte pentru aceste școli, urmează să le scoată la licitație și să reușească în cel mai scurt timp să aducă aceste două unități școlare la stadiul de folosință”, a declarat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, în cadrul ședinței de joi a Colegiului Prefectural.

În ciuda acestor aspecte negative cu privire la anul școlar 2022 - 2023, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani consideră că sunt „pregătiți pentru noul an școlar”.

Într-un comunicat de presă emis joi de reprezentanții IȘJ, se menționează că, în județul Botoșani, funcționează 475 de unități de învățământ. Dintre acestea, 289 dețin autorizație sanitară de funcționare și 423 dețin autorizație la incendiu. Toate școlile au asigurate măsurile igienico-sanitare.

În județul Botoșani există un număr de 98 microbuze școlare, asigurate RCA, cu inspecția tehnică periodică valabilă (ITP), pregătite pentru transportul elevilor în condiții de siguranță.

Pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delicvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2022-2023, unitățile de învățământ sunt asigurate cu pază proprie, societăți specializate de pază și sisteme de supraveghere. Acolo unde acestea nu există s-au făcut deja solicitări către UAT-uri pentru repartizarea sumelor privind achiziționarea şi montarea sistemelor de supraveghere pentru fiecare corp al unităților școlare.

„Doresc, la început de an școlar, tuturor elevilor un an plin de reușite și rezultate bune la învățătură, cadrelor didactice mult spor în munca lor, răbdare și înțelepciune pentru a forma cât mai frumos elevii pe care îi au! Părinților le doresc sănătate și putere pentru a-și susține copii,  ori de câte ori aceștia vor avea nevoie! Colaboratorilor și partenerilor educaționali, doamnelor și domnilor director, personalului didactic auxiliar și personalului nedidactic le doresc sănătate și alese mulțumiri pentru buna colaborare”, a declarat Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al IȘJ Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1129

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9685

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1305

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...