O profesoară cu origini botoșănene a plecat la cele veșnice, un simpozion național îi va purta numele!

S-a stins la 58 de ani, după o carieră impresionantă în educație. A fost apreciată de elevi, dar și de profesori și părinți. Nu au uitat-o nici foștii colegi de școală de la Botoșani, care au transmis mesaje de condoleanțe la aflarea tristei vești.

Profesoara Cristina Aruxandei, formată mai întâi în prestigiosul Liceu Pedagogic ”Nicolae Iorga” din Botoșani (1981-1985), a studiat ulterior Istorie-Filozofie în cadrul Facultății de Istorie din Iași, unde a fost admisă imediat ce a terminat studiile liceale. În 2015, profesoara a venit la Botoșani, pentru a participa la întâlnirea de 30 de ani a foștilor elevi din generația 1985 a Liceului ”Pedagogic”.

Vestea dureroasă a plecării în veșnicie a profesoarei Cristina Aruxandei a fost dată de colegii din cadrul Asociațiației Profesorilor de Istorie (APIN), care vorbesc despre aceasta ca despre un dascăl de vocație, profesor metodist, consilier la disciplina Istorie, inițiator de proiecte educaționale, director de școală.


(Cristina Aruxandei)

Botoșăneană de origine, Cristina Aruxandei a activat în județul Neamț, la Școala Gimnazială ”Vasile Alecsandri” din Roman. În semn de omagiu, începând din 2025, Simpozionul Național „Incursiune în istoria învățământului românesc” va purta numele „Cristina Aruxandei”, inițiatoarea acestuia.

Inspectoratul Școlar Județean Neamț a transmis un mesaj emoționant la plecarea la cele veșnice a Cristinei Aruxandei.

„A fost lumină pentru elevii ei și va merge în lumină! Rămânem mai săraci, mai triști, pe măsură ce, mult prea devreme, pleacă dintre noi, colegi spre alte lumi. De regulă, mi-e foarte greu să vorbesc în situații dramatice, de genul acesteia, dar pierderea colegei noastre, profesoara Aruxandei Cristina, de la Școala Gimnazială Vasile Alecsandri din Roman, a fost pentru noi, toți, un șoc. Știam că se află în concediu medical de ceva vreme, dar nimeni nu și-a închipuit că lucrurile sunt atât de grave”, a declarat pentru Monitorul de Neamț inspectorul școlar general, Ionuț Ciocoiu.

Una dintre colegele de la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Roman, profesoara Roxana Pătrăuceanu, a evocat figura luminoasă a îndrăgitei dăscălițe.

„Am aflat despre această tragedie de pe pagina de WhatsApp a școlii noastre. Știam că se luptă cu o boală necruțătoare, de ceva timp, dar nu credem să se piardă în doar câteva luni. Amândouă eram diriginte la clasa a VIII-a și am sunat-o înainte de banchetul copilor, să ne sfătuim despre modul în care poate fi organizat. Mi-a mărturisit atunci că nu va putea participa, pentru că nu se simte prea bine, dar că e cu întreaga ființă alături de dragii ei elevi. Vocabularul e prea sărac pentru a descrie sentimentele care ne încearcă la despărțirea pentru totdeauna de o colegă de talia Cristinei. Dumnezeu s-o ierte! Iubea copiii cum numai un dascăl de excepție mai poate să iubească. Nici nu vreau să-mi imaginez cât de greu le este soțului, și el profesor, și fiului lor, Vlad, medic rezident la Iași”, a mărturisit Roxana Pătrăuceanu, potrivit sursei citate.

Și foștii colegi de școală de la Botoșani au transmis mesaje de condoleanțe la aflarea dureroasei vești a trecerii în veșnicie a celei care a fost Cristina Aruxandei.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de informare a elevilor cu privire la normele de siguranță, desfășurată de jandarmi în Botoșani și în alte două localități!

Saturday, 7 September 2024

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare „Școli în siguranță", premergătoare deschiderii anului școlar 2024 – 2025, și a constat în discu...

Transportul copiilor în mașină: Ce spune Codul Rutier!

Saturday, 7 September 2024

Dar, la fel de important, Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă. Conform legii, copiii care nu au împli...

Valeriu Iftime: „Mergem înainte, la fel de hotărât!”

Saturday, 7 September 2024

Cam asta a fost reacția mea când am citit postarea doamnei Federovici, în care sunt acuzat de misoginism. Confuzie totală A trebuit să citesc de două ori ca să mă asigur că mintea n...