Situația Liceului „Elie Radu”, din municipiul Botoșani, a fost discutată vineri, 17 decembrie, în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural de la sediul Palatului Administrativ.
Ada Macovei, inspector școlar general, a declarat că în ședința consiliului de administrație a Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), de săptămâna viitoare, se va adopta o soluție temporară, pentru a acorda o ultimă șansă unității de învățământ.
Oficialul din educație a spus că unității de învățământ îi va fi arondată altă școală, astfel încât să nu își piardă personalitatea juridică.
„Există o soluție temporară, de arondare a unei alte școli, pentru anul următor școlar, astfel încât să li se dea o ultimă șansă pentru a-și păstra personalitatea juridică și pentru readucerea acestor meserii la nivelul pe care îl au în toată țara, și toată Europa. Aceasta este soluția pe care o vom adopta în următoarele zile, nu astăzi, ci săptămâna viitoare la ședința Consiliului de Administrație a Inspectoratului Școlar. Ar fi o ultimă șansă pentru profesorii de acolo, pentru elevi, dar mai ales pentru generațiile care au nevoie de constructori și buni meseriași”, declară Ada Macovei, inspector școlar general.
Potrivit oficialilor din educație, o unitate școlară, pentru a avea personalitate juridică, trebuie să aibă minimum 300 de elevi, director și contabilitate proprie. În acest sens, Liceul „Elie Radu” nu va mai avea director și nici contabilitate proprie.
„Legea prevede un minim de 300 de elevi pe unitate cu personalitate juridică. Personalitate juridică, care înseamnă director, contabilitate proprie. Drept faptul că nu va mai avea director și contabilitate proprie. Astfel, fiind posibilă arondarea altei unități de învățământ. Din estimările noastre ar fi Liceul Dimitrie Negreanu, care au profile compatibile, nu asemănătoare. Interesul nostru major pentru educație este să păstrăm acest liceu, funcțional, deși, în ultimii zece ani practic nu s-a mai făcut nimic pentru promovarea ofertei școlare și s-a ajuns în situația în care populația școlară a scăzut foarte mult, an de an, fără ca nimeni din liceu să intervină”, adaugă oficialul.
Mai mult decât atât, autoritățile spun că „este nevoie de o foarte bună promovare în rândul absolvenților de clasa a VIII-a din comunele limitrofe și din întreg județul, pentru că meseriile pe care le dă la finalul celor zece sau unsprezece clase, acest liceu, sunt extrem de căutate la nivel național.”
Ada Macovei subliniază importanța unității școlare, prin faptul că la finalul studiilor elevii vor ieși specialiști în construcții, de prim nivel și vor avea un loc de muncă asigurat.
„Importanța acestui liceu este extrem de mare, deși nu avem sprijin din partea agenților economici. În ultimii ani nu s-a putut realiza nici măcar o formă de învățământ dual, care ar fi reprezentat un sprijin pentru elevi și o atragere a populației școlare spre acest liceu. În momentul de față se pare că este pe drumul de a-și pierde personalitatea juridică, dar va funcționa în continuare cu specializările pe care le are acreditate”, mai spune aceasta.