Sărbătoarea laurienilor a ținut mai bine de trei zile, a adus musafiri de departe, reunind sute și sute de participanți din mai multe generații. Au fost momente festive, dezbateri, programe artistice, concursuri și povești de suflet atent pregătite de colectivul de dascăli laurieni conduși de directorii dr. Mihaela Prăjinariu și Ioan Onofrei.
Aniversarea celor 160 de ani de ”A.T.Laurian” a demarat cu câteva zile mai devreme față de deschiderea oficială, odată cu încheierea proiectelor derulate de laurieni împreună cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură. Prin munca sociologică desfășurată, tinerii au făcut posibilă apariția unui ghid și a unei platforme menite să ajute orice absolvent din județ să-și facă intrarea pe piața muncii.
”Întâlnirea între generații” de miercuri, 27 noiembrie a dat posibilitatea părinților, elevilor și profesorilor să stea de vorbă sincer și deschis despre mulțumirile și nemulțumirile pe care le au unii față de alții. Într-un cadru non-formal, discuțiile au fost salutate de toate părțile implicate în formarea tinerelor generații, participanții exprimându-și dorința de a relua astfel de întâlniri.
Joi, 28 noiembrie, a fost ziua startului oficial, când flacăra sărbătorii a fost aprinsă în Aula Magna de către trupa de teatru ”Katharsis” a colegiului, în fața musafirilor de seamă, absolvenți de Laurian și oficialități locale, dar și centrale. Nu înainte, însă, de arborarea drapelului și intonarea imnului Colegiului sărbătorit. Vicepremierul Raluca Turcan cu greu și-a stăpânit emoțiile de a reveni în liceu, alături de tatăl său și fost director, Dumitru Tatarcan. Au transmis salutări și urări de sărbătoare primarul Cătălin Mugurel Flutur, viceprimarii Cosmin Andrei și Marian Murariu, președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți, în timp ce de la Alianța Colegiilor Centenare a fost prezent Gabriel Hacman, directorul adjunct al Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” din Suceava. Delegații tuturor instituțiilor cu care colegiul colaborează au admirat noul imn al Laurianului, cântecele , dansurile, scenetele ce au prezentat istoria celor 160 de ani în interpretarea trupei Drama Club, coordonată de actrița Ella Nistor.
Momentele artistice au fost urmate de conferințe și concursuri, de aplicații și demonstrații de interdisciplinaritate SMART și STEM. În cadrul acestora elevii au arătat, spre exemplu, că știu să printeze în 3D, realizându-i lui Marcel Bădrăgan, profesorul lor de informatică, un bust demn de invidiat de către toți ceilalți dascăli ai colegiului.
Conferința ”Metode inovative pentru educație în Mileniul III” i-a adus la Botoșani pe prof.univ.dr.ing. Nicolae Hurduc, decan al Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” Iași, prof. univ, dr., decan al Facultății de Informatică, Adrian Iftene, din partea Universității ”Al. I Cuza”, dar și pe prof.univ., dr. Varujan Pambuccian, din partea Universității București. Temele abordate au fost de maxim interes pentru întreg auditoriul, indiferent de vârstă sau specializare, fiind în jurul dezvoltării creativității noilor generații. S-a vorbit despre tehnologia nano cu ale ei televizoare flexibile, naioneza, materialele ce vor revoluționa toate industriile, mâna bionică, materiale ce se pot autorepara, tehnologia aerospațială ce reduce călătoriile de la câteva ore la câteva minute și despre autovehicule de 975 de cai putere. Ritmul de dezvoltare a științelor și noilor domenii arată că 65% dintre elevi vor lucra în job-uri ce nu s-au inventat încă, motiv din care creativitatea acestora, alături de adaptabilitate devine o prioritate. Inteligența Artificială și impactul ei asupra dezvoltării umane, credibilitatea informației de pe net, fake-news-uri, legislația din domeniu, o primă condamnare pentru fake-news, realitatea augmentată, componenta ”Alexa” a aparaturii electrocasnice, controlul aparaturii prin intermediul ochilor, vocii sau gesturilor atipice au fost alte subiecte. A treia revoluție agrară și schisma economică la care asistăm, legumele și fructele aeroponice, carnea de producție celulară și direcția greșită a învățământului actual s-au abordat ca teme în cea de-a doua parte a conferinței naționale.
O provocare atât pentru profesorii ce au fost educați în comunism, cat și pentru elevii de azi a fost dezbaterea pe tema ”Școala de ieri si școala de azi – oportunități și perspective”. ”Și pentru a da mai multă greutate subiectului, noi, laurienii, am avut o surpriză extrem de plăcută prin prezența profesorului de istorie de la Seminarul teologic și elevul meu în anii 80, însoțit de o clasă de elevi. Acțiunea, în sine, a fost o reușită deplină! Elevii doresc o reluare a temei. Ceea ce este bine, înseamnă că le pasă.”, sunt cuvintele profesorului Tana Onofrei.
Momentele dedicate antichității au cuprins lansarea cărții ”Receptarea operei lui Ovidiu în cultura română”, autor prof., dr. Coca Dorica, a revistei Katharsis, o dezbatere în format WS pe tema ”Pro și contra studierii limbii latine în școli, dar și în vizionarea piesei ”Nero și Acteea”, în interpretarea trupei Katharsis. Audiența a fost mare, ca și a celorlalte trupe de teatru în care joacă laurienii, precum ”Drama Club” și ”Atelierul de teatru” și care, tot în aceste zile, și-au demonstrat încă o dată valoarea.
Pentru a lega trecutul de viitor sărbătoriții au pregătit o multitudine de mesaje, gânduri și promisiuni ce vor fi închise în ”Capsula timpului” și deschise peste următorii 10 ani, așa cum a fost pregătit momentul de către actuala conducere a colegiului.
Totodată laurienii au avut momentele lor de respect și considerație pentru ”Cancelaria din cer”, pentru acei dascăli de renume care, după ce au modelat destine, s-au retras în lumea veșniciei. Flori și coroane și reculegere li s-au oferit lui Mihai Tironiac, Dumitru Țiganiuc, Constantin Manolache, Cristian Markievicz și tuturor celor ce au urcat în ”cancelaria din cer”, așa cum a numit-o fosta profesoară Elena Agache.
Aula Magna a găzduit o întreagă serie de întâlniri în care s-a povestit mult și cu suflet. ”Seara de lectură”, în care tinerii cititori au arătat că încă păstrează legătura cu buchiile cărților, a fost urmată de un șir de lansări de carte aniversară. Profesorul Ioan Mihai a lansat un prim volum intitulat ”Colegiul Național ”A.T.Laurian” - Ctitorii prestigiului: profesori, absolvenți, elevi”, în care sunt prezentați 100 oameni de mare valoare în domeniile în care au profesat după ce au ieșit de pe băncile Liceului Laurian. În același cadru a fost lansată lucrarea ”Trecut-au anii… Liceul în amintirile noastre”, semnată de profesorul, pensionar acum, Gabriela Lopez, dar și ”Elevi ai Laurianului”, realizată chiar de către elevi ai Laurianului, selecția de botoșăneni celebri ce au absolvit instituția incluzându-l și pe Mihai Eminescu, ce ar fi fost elev aici pentru două săptămâni.
”Poveștile neștiute ale laurienilor”, inițiate de directorul dr. Mihaela Prăjinariu, au atras interesul foștilor și actualilor elevi și profesori ai colegiului, fiind de față și cunoscutele profesoare Cornelia Popa, Claudia Hamburda și Olimpia Leonte Dimitriu. Întâlnirea a avut loc sâmbătă, pe îndelete, iar participanții au venit și din alte județe pentru ”a sta la povești”. Excursiile, olimpiadele, boacănele, sancțiunile disciplinare, strictețea ținutelor de altădată, muzica, radioul și alte pățanii au fost relatate de povestitori. Viceprimarul Marian Murariu, ca laurian de tradiție, profesorul Ștefan Bașno, au făcut deliciul audienței, printre cei mai pricepuți povestitori fiind și actualul director adjunct Ioan Onofrei, care, ca profesor de istorie, stăpânește foarte bine arta gestionării amintirilor.
Concursurile de filosofie, logică, geografie și istorie au fost încununate de organizarea unei noi ediții a competiției anuale de nivel național dedicată matematicienilor. Aproape 60 de elevi s-au întrecut în cadrul concursului ”Octav Onicescu”, problemele pregătite de profesorii Adrian Panaete și Adrian Boțan punându-i serios în încurcătură. Chiar și așa, cu 90 de puncte, a fost desemnat câștigător laurianul Tudor Darius Cardaș, elevul – cetățean de onoare al Municipiului Botoșani.
Nici limbile străine nu au lipsit din sărbătoarea celor 160 de ani, ba chiar s-a vorbit mult în franceză, engleză și italiană. Catedra de franceză a avut parte, chiar, de o dublă sărbătoare, inaugurând în aceste zile placheta ce arată certificatul de calitate pentru învățământ bilingv francofon ”LabelFrancEducation” din Laurian. Activitățile și nivelul de cunoaștere a limbii și culturii franceze fuseseră evaluate de ataşatul de cooperare educativă al Ambasadei Franţei în România, Michel Monsauret. Placheta oficială a certificatului a fost înmânată oficial și inaugurată, cu această ocazie, de către Olivier Noёl, lector în cadrul facultății de Litere a Universității ”Al.I.Cuza” din Iași, totodată colaborator al Institutului Francez. Belgianul Olivier a venit la sărbătoarea Laurianului însoțit de două studente masterante ce au organizat ateliere de lucru cu elevii din Botoșani.
Vernisajul celor mai reușite piese ale Fotoclubului din colegiu a încheiat seria de evenimente, lucrările fiind expuse într-unul dintre numeroasele spațiile expoziționale ale instituției. Fără a avea o tematică aparte, elevii coordonați de Lucian Băleanu au făcut o selecție a celor mai expresive fotografii realizate în cei 7 ani de când ființează clubul.
Zilele Colegiului Național ”A.T.Laurian” s-au încheiat cu un bal festiv la care au răspuns toți cei ce se simt apropiați de această familie. Părinți, foști și actuali dascăli, musafiri universitari au sărbătorit și prin dans și muzică, au ciocnit un pahar de șampanie, făcând trecerea, așadar spre Ziua Națională a României. Cu urări de sănătate și multe realizări profesionale, laurienii și-au promis că vor sărbători cel puțin la fel de frumos și peste următorii 10 ani.