Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a recunoscut, joi, ca nu stie cat costa materialele auxiliare pentru elevi, indicand o suma cuprinsa intre 800 de milioane si 1,5 miliarde de lei. In schimb, pentru manuale sunt bugetate 142 de milioane de lei de la Ministerul Educatiei.
"Nu avem nicio evidenta a sumelor incasate de edituri (pentru auxialiare - n.red.). Din bugetul Ministerului Educatiei Nationale avem pentru manuale 142 de milioane de lei. Niciodata nu am avut toate manualele la inceputul anului", a spus Pop, la Digi 24.
Intrebat cat costa materialele auxiliare, acesta a explicat ca "undeva intre 800 de milioane - pana la 1,5 miliarde, care nu stiu daca au fost contabilizate in bugetul firmelor care au emis aceste auxiliare".
Declaratiile acestuia au fost facute la o zi dupa ce a anuntat ca nu mai sunt valabile mijloacele de invatamant auxiliar si trebuie revizuite.
In acest sens, Pop a precizat ca "e un lucru bun si pentru editurile din Romanuia" faptul ca vor trebui editate alte auxiliare.
Nu in ultimul rand, intrebat ce se intampla cu parintii care au platit in avans pentru materialele auxiliare, ministrul Educatiei a precizat: "Vor putea fi folosite dupa aprobarea de consiliu. Daca e omologat, poate fi folosit de profesori, elevi si parinti".
Miercuri, Pop a enumerat o serie de mijloace de invatamant auxiliar: "culegeri, caietul elevului, caietul de teme, caietul de vacanta, tot felul de auxiliare pe care sistemul de invatamant le-a achizitionat si nu aveau un act legal".
Tot atunci, a reiterat ca o comisie din minister va elabora regulamentul de functionare a acestor auxiliare si ca "actul normativ va intra in vigoare pana la finalul lunii august, pana atunci orice auxiliar este nul de drept, nicio editura nu il poate introduce".
Ministrul Educatiei nu a explicat, insa, de ce a luat aceasta decizie cu o luna inainte de inceperea anului scolar, cand deja multe materiale auxiliare au fost comandate si chiar tiparite, iar acum devin maculatura, fiind total inutile.
Liviu Pop a spus ca a emis un ordin care anuleaza ordinul de ministru emis in anul 2002, pe baza caruia au fost redactate materialele auxiliare, argumentand ca a ajuns la concluzia ca acest ordin nu a fost actualizat. Ziare.com