Ministrul Educației și Cercetării e de părere că trebuie asumate numirile politice ale inspectorilor generali și adjuncți.
David a explicat de ce ar trebui să rămână inspectorii școlari generali numiți politic: „Dacă inspectoratul reprezintă ministerul în județ, când vine un nou ministru, ministrul vine cu un program de guvernare și acel program de guvernare trebuie implementat în județe. Acolo ai nevoie de cineva care să-și asume acel program de guvernare, împreună cu tine”, arată EduPedu.ro.
Daniel David a precizat că organizarea inspectoratelor din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 a complicat situația.
„Organizarea inspectoratelor școlare – eu vă spun foarte sincer, din nou, cum văd lucrurile. Modelul pe care l-am avut înainte de legea care a apărut în 2023 era un model prost, pentru că noi aveam sistemul de educație fragmentat și, la nivel de județ, aveai inspectoratele, Casa Corpului Didactic, CJRAE, da, și ministerul, practic, discuta într-un fel cu trei actori și era implicat în organizarea de concurs sau numirea în mai multe instituții. Ai așteptat ca Legea din 2023 să facă ceva sub acest aspect. După mine, a complicat mai mult situația, că a mai introdus un actor, acele birouri care erau în legătură cu ARACIP. Deci, pe lângă că ai avut trei, ai mai introdus încă un actor, știind că nu cooperează bine, nu se coordonează unii cu alții, știind că bătăliile de influență în diverse zone sunt foarte mari, cred că este o greșeală”, spune David.
Acesta a explicat că într-un județ ar trebui să fie o singură structură care se ocupă de educație, nu mai multe.
„Eu vă spun în ce model aș crede și s-ar putea să fiți surprinși unii, dar cred că este un model funcțional. Cred că într-un județ ar trebui să avem o singură structură care se ocupă de educație, nu două, nu trei, nu patru. De aceea, ceea ce se cheamă acum inspectorat școlar general, sigur că n-ar fi o problemă să-i păstrez numele, dar numele ăsta are o conotație atât de negativă, încât cred că trebuie să-i schimbăm și numele. Dar, repet, nu înseamnă că n-ar fi putut să fie, doar că conotația e foarte negativă în diverse segmente, de aceea se poate chema, fără nicio problemă, „direcție”, dacă vreți, sau un alt nume pe care o să-l găsim, dar trebuie să includă toți actorii pe care îi avem acum într-un județ, ca unități autonome care fac parte din aceeași structură, pe baza unor reguli, proceduri foarte clare, ce roluri ai, ce conflict de interes, unde, cum cooperezi cu celălalt”.
În privința celorlalți inspectori, Daniel David a spus că trebuie să fie organizat un concurs, dar a vorbit și despre training de leadership, training pentru management.