Calificativele obținute de elevi la Educație Fizică, Muzică și Desen ar urma să nu fie luate în „calculul mediei”, după cum a declarat ministrul Educației, la DCNews.ro. Cîmpeanu a făcut referire la prevederea din proiectul Legii învățământului preuniversitar care elimină notele la disciplinele de mai sus. Precizăm că Sorin Cîmpeanu a anunțat că are în plan înlocuirea calificativelor “Admis/Respins” cu “Foarte Bine, Bine, Suficient și Insuficient”, după o discuție cu profesorii.
De remarcat că sindicatele nu au avut nicio reacție la propunerile repetate ale lui Cîmpeanu de eliminare a notelor la Sport și Arte, dar menținerea lor la Religie, deși experți în educație au avertizat că eliminarea acestor note ar putea duce la absenteism la cote uriașe la aceste discipline, la dezangajarea elevilor de la activitățile specifice și la lovirea autorității cadrelor didactice, scrie EduPedu.ro.
Sorin Cîmpeanu a spus că părinții fac presiuni ca elevii să obțină nota 10 la sport: „La Educație fizică, spre exemplu, noi susținem și vor fi mai multe ore de educație Fizică în planurile cadru, pentru că au copiii nevoie de mișcare. Dar note de ce să dai? Ca să facă presiune toți părinții să ia absolut toți 10 la Educație Fizică, așa cum e acum? 97% să știți că au note de 9, 9.50 și 10, deci sunt trei paliere. Puțin peste 3% au medii generale mai mici de 9, deci este o realitate”.
Ministrul a spus că ar urma să fie 4 calificative pe care să le poată primi elevii la sport: „În momentul de față, de foarte mulți ani, la Educație fizică avem 10.00, 9.50, 9 și sub 9, avem patru paliere. Dacă avem patru paliere, nu negăm realitatea, avem și patru calificative: foarte bine, bine, satisfăcător și nesatisfăcător”.
Acesta a susținut că este mutat în acest mod accentul pe portofoliul educațional, într-un interviu pentru DCNews.
- Moderator: Dacă iei nesatisfăcător la Educație fizică, treci clasa?
- Sorin Cîmpeanu: Da, ea nu intră în calculul mediei.
- Moderator: Rămâne doar în fișă.
- Sorin Cîmpeanu: Da, pentru că mutăm accentul de pe importanța excesivă acordată notelor pe portofoliul educațional. Asta înseamnă că, în învățământul primar sau în patru ani de gimnaziu, vei avea o carte de identitate educațională în care vor fi înscrise și notele, în sistem clasic, dar și calificativele, și modul în care a evoluat, a progresat sau a regresat elevul. (…) La finele celor patru ani de gimnaziu, o altă noutate din lege, școala va fi obligată să-i elibereze un certificat de orientare școlară. (…) Vreau să fiu clar, nu este obligat părintele să țină seama de recomandare.”