Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, vrea ca manualele și programele școlare să fie simplificate și anunță o amplă reevaluare a acestora. Din manuale vor dispărea "toate lucrurile redundante", spune ministrul.
"Se analizează, nu este tocmai foarte simplu de realizat. Ea (Legea manualelor, n.r.) vizează nu numai partea de producere a manualelor, ci şi structura manualelor, care pleacă de la programele cadru, mai departe, programele şcolare şi ultima fază care înseamnă manualul şcolar. Aţi văzut că toată lumea doreşte ca aceste manuale să fie simplificate şi spuneam, chiar mai înainte, că suntem într-un proces de reevaluare a manualelor şi de simplificare a acestora. Vrem să simplificăm manualele în sensul bun al cuvântului, nu vrem să renunţăm la conţinutul din manuale, dar vrem să renunţăm la toate lucrurile redundante, care încarcă foarte mult aceste manuale", a spus ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, potrivit News.ro.
Despre revizuirea manualelor ministrul a vorbit și în urmă cu aproape două luni, la Interviurile Europa FM. Operațiunea ar urma să dureze maximum un an și ar trebui să ducă la o simplificare a tuturor manualelor.
"Avem manuale noi pentru clasele I-IV, dar nu s-a întrebat nimeni dacă aceste manuale sunt potrivite sau nu. Nu a făcut nimeni o evaluare în acest sens. O s-o facem noi, pentru a realiza o corelare la nivelul sistemului, între manualele de la învățământul primar, gimnazial și liceal. Suntem în proces de reînnoire a manualelor. Anul acesta este rândul manualelor de clasa a V-a. Dar, dacă nu privim ca sistem, și nu plecăm de la cele 8 competențe care sunt la nivel european, și cu dezvoltarea acestora pe competențe specifice – primar, gimnazial și liceal – atunci există riscul să apară suprapuneri. Această revizuire – de la clasa I la clasa a XII – va fi una laborioasă, care să scoată în evidență toate problemele care țin de conținutul manualelor", a declarat în martie ministrul Pavel Năstase.