Liderul ProRomânia de la Botoșani, deputatul Mihaela Huncă, susține că modelul învățământului profesional dual din România ar putea reprezenta un model de succes și pentru învățământul din Republica Moldova.
Deputatul botoșănean s-a întâlnit recent cu o delegație condusă de inspectorul școlar general Vitalie Știrbu, formată din inspectori școlari și cadre didactice cu funcții de conducere dintr-o serie de licee din Republica Moldova. Întâlnirea a avut loc cu ocazia sărbătoririi Zilei Educației, moment în care s-a încercat un schimb de bune practici în domeniul educației, în care ambele părți au căzut de acord asupra avantajelor învățământului profesional dual precum și dificultățile și provocările procesului de învățământ în condițiile socio-politice specifice Republicii Moldova.
În România, învăţământul profesional dual se organizează astăzi după terminarea celor 10 clase obligatorii, faţă de învăţământul profesional de doi sau trei ani, care se organiza la sfârşitul clasei a VIII-a, respectiv a IX-a, iar noutatea a constat în faptul că acesta se desfăşoară pe baza unui contract de muncă, încheiat între agentul economic şi elev. Elevii din învățământul profesional dual primesc o bursă lunară de 400 lei.
Dezvoltarea învățământului profesional dual din România și faptul că ar putea reprezenta un model de succes și pentru învățământul din Republica Moldova a fost și motivul unei declarații politice făcute de deputatul de la Botoșani în Parlamentul României, declarație pe care vă invităm să o urmăriți lai jos.