Ministerul Educației a publicat, marți seara, un proiect de modificare a ROFUIP prin care mediile ar putea fi încheiate doar cu două note la fiecare disciplină.
În plus, „situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ”, mai scrie în proiect. Măsura vine pe fondul grevei generale din Educație, declanșată pe 22 mai.
Potrivit unui comunicat de presă al ministerului Educației, citat de edupedu.ro, „în anul școlar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două.
În anul școlar 2022-2023, situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală.
Potrivit proiectului, la articolul 107, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins: „(4^1) În anul școlar 2022-2023, în situații excepționale, neimputabile elevului sau familiei acestuia, inclusiv în situații medicale care conduc la un număr de absențe de cel mult 50% din numărul de ore de curs prevăzut într-un an școlar la o disciplină/un modul, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două.”
Potrivit regulamentului cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar din sistem (ROFUIP), numărul de calificative acordate fiecărui elev la fiecare disciplină de studiu este stabilit de cadrul didactic în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore. La fiecare disciplină numărul de note ar trebui să fie cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei.
Adică profesorul va pune cu cel puțin 3 note mai mult decât numărul de ore pe săptămână la acea materie, la clasă.
Cei din clasele terminale de liceu, care au trecut examenul de corigență, se înscriu la examenul de bacalaureat – sesiunea august 2023, în perioada 17 – 24 iulie 2023.
„Elevii claselor terminale de liceu, ai învățământului profesional și ai stagiilor de pregătire practică, care au promovat examenele de corigență în sesiunea 3 – 14 iulie 2023, se pot înscrie la examenul de certificare a competentelor profesionale, sesiunea august 2023”, conform notei trimise de Ministerul Educației.
În situația în care curriculumul este organizat pe module, se desfășoară o sesiune specială de examene de corigență, în ultima săptămână de cursuri a anului școlar, pentru elevii care nu au promovat modulele, indiferent de numărul de module nepromovate.