Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”, un secol de existență! Felicitări!

Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”, un secol de existență! Felicitări!

Una din cele mai remarcabile instituții de învățământ de la Botoșani, Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” sărbătorește începând de astăzi o sută de ani de învăţământ pedagogic.

Conducerea liceului a pregătit un amplu program de manifestări care se întinde pe parcursul a două zile, manifestări care debutează în această dimineață începând cu ora 10.00, în Sala Eminescu a Complexului Rapsodia. Manifestările se derulează sub genericul „100 de ani de împliniri, 100 de generaţii dăruite societăţii” și este o încununare a activității acestei unități școlare pe parcursul unui secol de activitate. Sunt așteptați să participe foști dascăli și absolvenți ai Liceului, iar conducerea liceului a adresat aceeași invitație pentru părinți, profesori și elevi.

Manifestarea ar urma să debuteze cu intonarea imnului liceului, iar cei care vor fi prezenți, urmează a viziona un film retrospectiv care a fost realizat cu ocazia acestui Centenar, urmat de un spectacol oferit de elevii şi cadrele didactice din această unitate de învăţământ, dar și multe alte activități.

Programul manifestărilor este unul destul de amplu, cuprinzând de la ateliere de lucru pentru directorii colegiilor şi liceelor pedagogicela activități comune părinţi – elevi, având ca teme „Ştafeta generaţiilor”, „Părinţii de azi, copiii de altădată”, „Dialog între generaţii”, „Împreună călătorim, descoperim, învăţăm”, „Talente şi pasiuni de la mic la mare”. De asemenea, manifestările zilei de astăzi mai cuprind vizitarea şcolii, dialoguri cu profesorii şi elevii liceului, dar şi un simpozion.

Și ziua de mâine are un program special, invitaţii la centenarul liceului urmând a vizita Memorialul Ipoteşti şi Mănăstirea Popăuţi.

Poate cel mai frumos gest al actualei conduceri a unității școlare, coordonată de directorul Mirela Sănduleanu, ar urma să se petreacă mâine, la festivitatea de închidere a acestor manifestări, când elevii au fost invitați la plantarea unui stejar şi a o sută de tuia, în parcul dendrologic al liceului. Cu siguranță aceste lucruri vor dăinui în istorie!

Astăzi, cu toții trecem destul de des pe lângă această unitate de învățământ, însă foarte puțini, excepție făcând cei direct interesați, știu care este istoricul acestei unități de învățământ simbol a școlii de la Botoșani și chiar din România.

Iată câteva referințe publice pe care am vrea să le amintim și care ar trebui parcurse de toată lumea măcar acum, cu ocazia acestui Centenar al Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga”, o scurtă istorie cu care această unitate de învățământ se mândrește.

La 1 septembrie 1919 s-a înfiinţat la Botoşani Şcoala Normală de Invăţători «Mihai Eminescu». Cursurile au început într-un local unde astăzi funcţionează Şcoala Generală nr.1 Botoşani de pe str. Puşchin, nr.60. Autorităţile locale au hotărât aducerea de la Dorohoi a profesorului de istorie Tiberiu Crudu, care astfel devine primul director al Şcolii Normale. Şcoala avea deci un local propriu, de internat nu se vorbea încă. Băieţii erau cazaţi în cadrul regimentului 37 Infanterie, unde luau şi masa.

Directorul Tiberiu Crudu a cerut ani de-a rândul un local pentru elevii săi. În acea perioadă, pe drept cuvânt, Tiberiu Crudu spunea:

«Nu doresc altceva decât să avem cât mai curând posibil clădirea noastră proprie şi nu voi fi mai fericit decât în ziua când, de la catedra şcolii noastre normale să aduc mulţumirile mele fierbinţi, pentru străduinţa ce se va pune pentru ridicarea clădirii care ne trebuie şi pe care judeţul o merită».

Printre cei care au luptat pentru înfiinţarea Şcolilor normale din Botoşani, merită a fi citaţi: Ramiro Savinescu, prefect al judeţului; C.V. Ficsinescu, instructor în calitate de primar; N. Răuţu, profesor în calitate de deputat şi C. Rigu, profesor botoşănean de origine, în  calitate de inspector general al învăţământului.

Construcţia noului local al şcolii de băieţi va începe în anul 1923, de altfel tot acum încep şi lucrările de construcţie a localului Școlii de fete «Despina Doamna». În anul 1932 lucrările nu sunt încă terminate după ce s-au cheltuit 17 milioane de lei. Un calcul făcut atunci arată că dacă s-ar fi alocat cel mult 10 milioane de lei s-ar fi putut termina imediat ambele localuri de şcoală. Clădirile au fost terminate mai târziu şi astăzi în una din aceste clădiri se desfăşoară activitatea Liceului Industrial Textil «Moldova» precum şi Şcoala profesională de pe lângă acest liceu.

Situaţia Şcolii Normale de Invăţători se agravează ca şi a celei de Invăţătoare, în anii crizei economice şi mai ales în anul 1932. Situaţia este mai grea mai ales pentru şcolile înfiinţate după primul război mondial  şi mai puţin grea pentru cele ce aveau local propriu.

Pentru a realiza economii la bugetul statului Ministerul Instrucţiunii Publice a propus desfiinţarea a mai multe şcoli din ţară. La Botoşani, mai întâi s-a propus desfiinţarea Şcolii Normale de Invăţătoare «Despina Doamna» şi apoi a celei de învăţători «Mihai Eminescu». Dacă la desfiinţarea Şcolii de Fete s-a revenit, aceasta continuând să-şi desfăşoare activitatea până în anul 1938, pentru Şcoala Normală de învăţători soarta a fost hotărâtă în anul 1932 când această unitate a fost desfiinţată. Elevii au fost repartizaţi în şcoli din ţară, în special la cele din Moldova.

Tradiţia învăţământului normalist din Botoşani a fost reluată în anul 1968 când s-a înfiinţat Liceul Pedagogic Botoşani care a preluat sarcina pregătirii învăţătorilor şi educatoarelor din judeţul nostru. Noua unitate şcolară, singura din judeţ, realizează o bună pregătire a viitoarelor cadre didactice. Pe lângă Liceul Pedagogic Botoşani a funcţionat şi Institutul pedagogic de 2 ani. Clădirea în care funcţionează în prezent a început să se construiască în anul 1968 şi lucrările au fost terminate în anul 1970.

Reabilitarea spiritului democratic în societatea românească a reprezentat şi pentru învăţământul botoşănean reconsiderarea importanţei Şcolii Normale în structura  învăţământului din judeţ. Din anul 1990 şcoala a primit denumirea de Şcoala Normală «Nicolae Iorga».

Unică în judeţ prin specificul ei de şcoală care asigura pregătirea iniţială şi continuă a învăţătorilor şi educatoarelor, Şcoala Normală «Nicolae Iorga» evidenţiază o activitate intensă atât în plan instructiv cât şi educativ. De la 1 septembrie 1997 unitatea şcolară a primit denumirea de Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”.

În prezent asigură pregătirea elevilor pentru toate treptele de şcolaritate: preprimar, primar, gimnaziu, liceu. Având în vedere alinierea învăţământului românesc la standardele europene, începând cu anul şcolar 2006–2007, specializarea învăţători–educatoare dispare din planul de şcolarizare, pregătirea cadrelor didactice care vor lucra la ciclul primar  revenind instituţiilor de învăţământ superior.

Din anul şcolar 2007–2008, denumirea instituţiei devine Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, iar apoi Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”, aşa cum rezultă din profilele şi specializările existente în şcoală.

 

Spune-ne opinia ta