Liceul din Botoșani unde școala și biserica fac front comun pentru binele semenilor. „Descoperim astfel empatia, facem un liant între generații!” (foto, video)

Motivați să facă bine și să le fie semenilor alături, elevii liceului confecționează lenjerii de pat pentru bolnavii unui centru din Botoșani.

Liceul din Botoșani unde școala și biserica fac front comun pentru binele semenilor. „Descoperim astfel empatia, facem un liant între generații!” (foto, video)

   Foto: Știri Botoșani/Florin Timofte

În atelierul de confecții de la Liceul „Alexandru cel Bun” din municipiul Botoșani, elevii anului II A de la Profesională învață dăruind. Adolescenții realizează lenjerii de pat pe care le vor dărui unui centru de îngrijire a persoanelor cu dizabilități din Botoșani.

Este vorba despre proiectul „Sănătatea, darul Lui Dumnezeu pentru om”, inițiat de preotul Ioan Iordachi, parohul Bisericii „Ziua Crucii” din municipiul reședință de județ.

O colaborare școală - biserică - spital

Proiectul inițiat de preotul Ioan Iordachi face parte dintr-un demers catehetic la care parohia participă în acest an. Astfel, preotul din Botoșani a ales drept temă „îngrijirea bolnavilor”, iar cei mai potriviți pentru a-l ajuta sunt chiar elevii, care au răspuns pozitiv la inițiativă și sunt bucuroși că prin munca lor pot ajuta niște oameni sărmani.

La nivel de Patriarhie în fiecare an se face un concurs catehetic, pe fiecare Centru Pastoral. Anul acesta a venit rândul nostru să participăm la concurs. Am început cu cateheze și partea practică, iar partea practică am gândit-o astfel: tema din acest an este îngrijirea bolnavilor. Aici trebuie să ne pliem pe ceea ce înțeleg copiii și adulții din îngrijirea bolnavilor. Descoperim astfel empatia, felul lor de implicare în îngrijirea cazurilor. Noi am gândit că ne putem organiza așa conlucrând cu școala și cu spitalul”, a declarat pentru Știri.Botoșani.Ro preot Ioan Iordachi, paroh Biserica „Ziua Crucii” din municipiul Botoșani.

Colaborarea între școală - biserică - spital înseamnă o legătură strânsă în comunitate. Adulții ajută copiii, iar ei ajută beneficiarii, adică bolnavii care vor avea lenjerii de pat cusute cu mare atenție.

Să ne arătăm dragostea față de aproape și astfel facem un liant în societate între generații: adulții care apreciază, îi ajută pe copii și copiii care se implică, și cei care beneficiază. Bolnavii care beneficiază de binefacerile celorlalți participă și ei cu rugăciunea pentru ceilalți. Elevii sunt încântați. În general, tinerii dacă sunt puși la treabă au putere de muncă extraordinară. La fiecare trebuie descoperit, să scoți ceea ce este bun în sufletul lor. Copiii în general, toți, sunt înclinați spre bine. Tinerii sunt idealiști. Am descoperit și că sunt foarte cuminți”, ne-a spus preotul Ioan Iordachi.

„Toți ne dorim să ajutăm pacienții”

Toate materialele realizate de către elevi, adică 32 de seturi de lenjerii de pat alcătuite din cearșaf de pilotă, cearșaf de pat și față de pernă, vor ajunge la Centrul de Îngrijire și Asistență a Persoanelor Adulte cu Dizabilități din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). Centrul aparține de parohia „Ziua Crucii”.

Elevii s-au declarat încântați de această inițiativă și sunt bucuroși că prin munca lor își ajută semenii.

„Această acțiune ajută persoanele cu dizabilități mentale și asigură locuri curate în spitale, lucruri de calitate, adică cearșafuri, fețe de pernă, ceea ce facem noi efectiv aici. Foarte bine, noi ne-am bucurat. Toți ne dorim să ajutăm pacienții. Am participat și anul trecut la o astfel de activitate. Atunci am făcut lucruri pentru copiii nevoiași și ne-am străduit din tot sufletul să îi ajutăm”, ne-a spus Ciobanu Delia Miruna, elevă în anul II A Școala Profesională.


Până în momentul de față, copiii, îndrumați de profesoara Maria Baida, inginer textilist, au reușit să realizeze 16 seturi de lenjerii de pat pentru bolnavii Centrului. De asemenea, copiii vor mai avea de confecționat și 60 de seturi de lenjerie pentru preșcolarii de la Grădinița din cadrul Liceului.

De aproximativ trei săptămâni lucrăm. Prima dată ni s-au adus materialele, mai întâi a venit materialul de bumbac și apoi au venit furniturile: ață, nasturi etc. Am adus o mașină de făcut butoniere... Am adus-o eu de acasă, dar o împrumutăm copiilor acasă să o folosească la ce vor ei. Am făcut 16 din 32, set, adică cearșaf de pilotă, față de pernă și cearșaf de pat”, ne-a declarat prof. Maria Baida, inginer textilist.

„Și-a făcut pantaloni pentru el, pentru tată...”

Profesorul coordonator al elevilor a povestit că ei sunt atât de implicați și încântați de ceea ce fac încât și-au realizat singuri rochițe, cămăși, pantaloni și chiar îmbrăcămintea pentru absolvire sau pentru Preuniversitaria.

„Extraordinar! Ne chinuiam cu copiii să își cumpere din bursă materiale și, într-adevăr, ei și-au cumpărat și sunt curajoși. Am fetiță care își face a doua rochie, băiatul din spate și-a făcut pantaloni pentru el, pentru tată, cămașă. Fetița de aici, chiar dacă are mici probleme de sănătate, ea coase și să vedeți ce frumos lucrează. Îi învăț un pic câte un pic. Viitori croitori nu prea sunt și eu îmi doresc să îi învăț. Asta e ideea mea, de asta lupt cu ei. Acum am scăpat și nu le mai spun să aducă materiale de acasă, că noi nu avem. Copiii provin din familii unde bănuții mai merg pe mâncare, întreținere și e greu”, a mai spus prof. Maria Baida.

„Contează și educația de acasă!”

Impresionat a rămas și părintele Ioan Iordachi, care spune că generația de astăzi este mult mai cuminte, implicată și harnică.

Și implicarea profesorului e foarte mare, elevii sunt atrași de profesori. Copiii provin din medii obișnuite, dar totuși cuminți, ascultători și harnici. Contează și educația de acasă”, a adăugat pr. Ioan Iordachi.

Biserica „Ziua Crucii” este un „prieten” de nădejde al Liceului „Alexandru cel Bun”. În urmă cu câțiva ani preotul Ioan Iordachi a predat acolo religia și a rămas alături de această școală desfășurând deseori activități cu elevii și profesorii.

Noi am mai avut cu ei o colaborare acum șapte ani. Am adus materiale și ei au cusut lenjerii pentru grădiniță și au utilat-o, 62 de pătuțuri. Le-au mai rămas material și au făcut niște șorțulețe frumoase. După vom vedea și în alte părți, pentru că ei au nevoie să facă practică. Pe vremea lui Ceaușescu cei de la profesională făceau practică la întreprinderi”, a mai spus pr. Ioan Iordachi.

În decembrie, elevii Liceului „Alexandru cel Bun” au organizat împreună cu parohul bisericii o serbare caritabilă. Au cântat colinde, au realizat picturi pe sticlă pe care le-au vândut, iar familiile greu încercate de viață au primit bucurii.

În decembrie am avut o serbare, au cântat colinde, au strâns hăinuțe pe care le-am donat familiilor sărace, au avut și 16 pachete consistente pentru săraci. Au o profesoară foarte bună de desen, pictoriță, și au pictat tablouri pe sticlă, iar mare parte dintre ele s-au vândut”, a completat preot Ioan Iordachi.

 



















 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Ce spune prefectul Dan Nechifor despre activitatea forțelor de ordine în Centrul Istoric: „Trebuie să ținem cont de...” (Video)

Friday, 11 October 2024

Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, are aproape o lună de când a depus jurământul de credință pentru această funcție. Venirea sa la conducerea Instituției Prefectului a ju...

Bani de la Guvern pentru primăriile din Botoșani! Prefect: „Este o veste bună...” (Video)

Friday, 11 October 2024

Unitățile administrativ teritoriale din țară și din județul Botoșani pot primi bani de la Guvern pentru plățile restante către constructorii cu care derulează investiții prin PNRR sau Angh...

Polițiștii din Botoșani au șef cu acte în regulă, media obținută la concurs!

Friday, 11 October 2024

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani are șef cu acte în regulă. În cursul zilei de joi, 10 octombrie, a avut loc concursul pentru ocuparea acestui post. În cu...