Lecții de prim ajutor predate elevilor din cadrul Centrului Județean de Excelență (fotogalerie)

Lecții de prim ajutor predate elevilor din cadrul Centrului Județean de Excelență (fotogalerie)

Elevii din cadrul Centrului Județean de Excelență (CEX) din Botoșani au primit, sâmbătă, lecții de acordare a primului ajutor în situații de urgență din partea mai multor cadre sanitare.

Astfel, o echipă formată din profesioniști, precum medicul Monica Adăscăliței, medicul Ana-Maria Ițco de la Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ), plutonier adjutant șef Dinu Bîrsan și plutonier adjutant Dumitraș Dumitru de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, doctor Vlad Tudorache de la Compartimentul de promovare a sănătății, asistenta Ionela Frantz de la Compartimentul de Igienă Școlară, în colaborare cu profesori din cadrul CEX, cum ar fi Gabriel Hârtie, psiholog Irina Panainte, profesor Marinela Hudișteanu, profesor Camelia Negrii, reprezentant Crucea Roșie, au desfășurat activități de educație pentru sănătate cu elevii.

Îndemnul „Salvează vieți” a fost lansat de către directorul Centrului Județean de Excelență, profesor Gabriel Hârtie, inspectorul școlar general Ada Macovei și directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani, Monica Adăscăliței.

Elevii participanți au putut învăța tehnici, descoperi aspecte esențiale legate de modul în care pot interveni în momente critice și pot sprijini în salvarea vieții celui aflat în pericol. Primul ajutor, poate face diferența dintre viată și moarte, dacă este oferit corect de o persoană, care, în prealabil, a fost instruită în acest sens.

Când cei din jurul nostru dețin cunoștințe de prim-ajutor și știu sa le aplice în situații-limită, ei pot deveni alături de personalul medical niște salvatori de vieți.

„Introducerea în programa școlară a lecțiilor de prim ajutor ar contribui la formarea unei generații de tineri încrezători în cunoștințele pe care le dețin, curajoși, responsabili fată de semeni și gata să acționeze atunci când e nevoie. Vrem să ne asigurăm că elevii din cadrul Centrului Județean de Excelență din Botoșani beneficiază de o educație completă, care îi pregătește atât pentru viața din afara școlii, cât și din cadrul ei”, a declarat Gabriel Hârtie la finalul activităților.

„Din anul școlar viitor, toți elevii de gimnaziu, din județul Botoșani vor putea alege și parcurge, unul dintre opționalele propuse de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani, respectiv: Educație pentru sănătate și masuri de prim ajutor, Educație pentru situații de urgență - dezastre naturale și epidemii/pandemii, Educație juridică și pentru siguranță - prevenire a bullyingului, violenței, agresiunilor, circulație și prevenirea infracționalității”, a declarat Ada Macovei, inspector școlar general.












 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1033

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9523

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1303

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...