Lansare de revistă, colinde și cadouri la Liceul „Alexandru cel Bun” din Botoșani! (Foto, Video)

Unitatea de învățământ a intrat deja în spiritul sărbătorilor de iarnă, desfășurând un eveniment cu dublă semnificație pentru ziua de 6 decembrie.

Pentru elevii, profesorii și oamenii de suflet ai Liceului „Alexandru cel Bun” din municipiul Botoșani a fost dublă sărbătoare astăzi.

Pe lângă faptul că l-au sărbătorit pe Sfântul Nicolae, iar cei mici au cântat colinde și au primit cadouri, astăzi colectivul unității de învățământ a lansat o revistă intitulată „Alexandrinii”.

Evenimentul, unul de suflet pentru Liceul „Alexandru cel Bun”, a debutat cu un moment încărcat cu drăgălășenie și duioșie din partea copiilor de la Grădinița din cadrul unității școlare. Prichindeii au încântat auditoriul cu colinde și la final au primit cadouri din partea lui Moș Nicolae.

De această dată Moș Nicolae s-a întâlnit cu copiii care fac parte din Corul Liceului „Alexandru cel Bun”, coordonat de pr. Ioan Iordachi de la Biserica „Ziua Crucii” și le-a lăsat lor cadourile pentru cei mici. Bucuria pentru prichindei a fost mare, fiind extrem de curioși de cadoul primit de la Moș Nicolae.

Părintele Ioan Iordachi i-a pus puțin la încercare pe micuți, întrebându-i: „Cum îi cereți lui Sfântul Nicolae să vă aducă cadouri?” Răspunsul la această întrebare a venit la scurt timp: „Cu rugăciune!”

Lansare de revistă în zi de mare sărbătoare

Revista se află la primul număr și va fi lansată pe anotimpuri. În paginile revistei se regăsesc poezii, gânduri și scrieri de ale elevilor, dar și de ale profesorilor coordonatori.

La acest eveniment au participat elevii liceului, părinți ai copiilor, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Botoșani și prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general.

Primul număr al revistei «Alexandrinii» este lansat astăzi. Deocamdată conținuturile au fost elaborate în mare parte de cadrele didactice. Urmează ca în numerele trimestriale conținutul să fie elaborat de elevi sub îndrumarea colegilor noștri, cadrele didactice. Avem și doi elevi care au avut articole în revistă. Această primă ediție a ieșit de sub tipar cu bunăvoința preotului Iordachi și a preotului Zaiț de la Vorona, care au sponsorizat în principal acest număr (...) O să încurajăm elevii să nu aibă emoții în a-și arăta operele literare de publicat în revistele care urmează, pentru că așa au început toți marii scriitori. De la mici povestioare, poezii, publicate în revistele școlare”, a declarat prof. ing. Mihaela Cornelia Achihăiței, directorul Liceului „Alexandru cel Bun” Botoșani.

Omul de suflet al liceului și cel mai mare susținător al copiilor din cadrul unității de învățământ este preotul Ioan Iordachi de la Parohia „Ziua Crucii”, care nu este la prima activitate organizată și susținută.

Părintele a menționat în debutul lansării revistei că, deși a mai lansat cărți și mai urmează să publice altele, să scrii o revistă este mult mai dificil decât s-a așteptat.

Eu sunt obișnuit să scot, pentru că am o foaie parohială pe care o scot la două luni cu ce avem de făcut. Am mai scos câteva cărți, am mai publicat, urmează să mai public, dar foarte greu a fost să public o revistă, pentru că în ziua de astăzi fiecare dintre entitățile media scrise folosesc internetul. A publica ceva pe hârtie este foarte greu. Este foarte greu și din cauza banilor, dar cine se poate gospodări bine poate trece peste aceste impedimente, dar este problema așezării în pagină, de grafică, care altfel ies pe hârtie decât pe internet”, a menționat pr. Ic. Stvr. Ioan Iordachi, parohul Bisericii „Ziua Crucii”.

În numărul acestei reviste și-au așternut gândurile, ideile și poeziile și doi elevi ai liceului: Nicola Rafaela Boloca și Ștefan Mărgărint. Preotul Ioan Iordachi i-a invitat în fața publicului pe cei doi copii să prezinte câteva gânduri din creațiile publice. Ștefan Mărgărint a citit una dintre poeziile publicate, iar Nicola Rafaela Boloca a citit un fragment care i-a rămas la suflet din gândurile scrise în revistă.

Revista este a liceului din care fac parte și elevii, și profesorii. Așteptăm mai multe articole de la elevi decât la profesori. Normal ar fi ca profesorii să prezinte activitățile voastre, să prezinte școala, ceea ce voi evidențiați în școală, iar voi să veniți cu creațiile voastre. Știu că nu sunt așa de elaborate, că nu sunteți scriitori, dar sunteți viitori scriitori”, a adăugat pr. Ioan Iordachi.

De asemenea, părintele a adresat un îndemn pentru copii să citească mult și să scrie orice, deoarece, spune acesta, în ziua de astăzi „se scrie puțin și se citește puțin.”

Scrieți în revistă, scrieți oriunde. În ziua de astăzi se scrie puțin, se citește puțin. Câți ați scris scrisori? Câți ați scris scrisori către părinți sau o scrisoare de dragoste? Eu am întrebat așa: câți ați citit cărți de dragoste? Câți îl cunosc pe Mihail Drumeș, pe Bengescu? (...) Cu Dumnezeu înainte la următoarele numere”, a mai spus părintele.

„Vreau să cred că în revistele viitoare vor fi foarte mulți elevi care își vor scrie gândurile”

La această lansare a fost prezent și prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, care le-a transmis gânduri bune celor prezenți.

Totodată, șeful educației botoșănene i-a felicitat pentru această revistă și i-a îndemnat, la rândul său, pe copii să se implice mai mult în crearea acestor reviste.

Este un moment pe care o să îl ținem minte cu toții, pentru că dincolo de aceste pagini se află o muncă destul de complicată, iar provocarea vine de acum înainte, de a scoate această revistă, de a avea continuitate. Vă felicit pentru modul în care ați gândit să faceți această revistă. Mulțumesc părinte pentru că nu este prima și nici singura activitate la care participați și sunteți alături de această unitate de învățământ. Aduceți acea spiritualitate în ea. Dincolo de ziua foarte frumoasă pe care ați ales-o să lansați această revistă, vreau să cred că revistele viitoare vor fi foarte mulți elevi care își vor scrie gândurile sau își vor așterne pe pagini talentul. În zilele noastre educația se confruntă cu o mare provocare ținând cont de tot ceea ce înseamnă societate: modele și mai mult decât atât, viitor. Nu uitați, dragi copii, dragi elevi, că fără educație viitorul este scurt. Poți avea succes pe termen scurt, dar pe termen lung veți fi uitați”, a declarat prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.

Evenimentul s-a finalizat cu un recital de colinde, susținut de membrii Corului Liceului „Alexandru cel Bun”, coordonat de preot Ioan Iordachi.















 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Actorii și cetățenii botoșăneni s-au reîntors în Teatrul „Mihai Eminescu”! (Galerie Foto, Video)

astăzi, 09:36

După ample lucrări de renovare și provocări ale proiectului, lucrările de reabilitare și modernizare au fost finalizate, iar în acest weekend botoșănenii s-au putut bucura de clădirea e...

Mii de kilograme de petarde și artificii confiscate de polițiștii botoșăneni în această perioadă! (Foto, Video)

Friday, 20 December 2024

Polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase coordonează și organizează acțiunile ce au drept scop  verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare l...

A început vaccinarea vulpilor și la Botoșani. Șeful DSVSA: „Am făcut apel la...”

Friday, 20 December 2024

Acțiunea este realizată prin distribuție manuală conform Hotărârii Guvernului nr. 55/2008 privind eradicarea turbării la vulpea din România. Pe lângă județul Botoșani, vacci...